Falsk medicin er alvorligt

Nyhed
none

Der er behov for en stærkere indsats fra myndighederne, hvis man skal undgå sager, hvor kriminelle har held med at få falsk medicin i omløb, mener Danske Patienter.

Psykisk syge patienter kan i en række tilfælde have fået indsprøjtninger med et skizofrenilægemiddel i forfalskede indpakninger, og importørerne og Lægemiddelstyrelsen vælger nu at tilbagekalde flere partier af det pågældende præparat, der har været solgt på det danske marked siden jul.

Behov for stærkere indsats

Man har hidtil kunne stole på medicinen fra officielle kanaler som hospitaler og apoteker, og derfor er det en ny og alvorlig situation, at forfalsket skizofrenimedicin er dukket op i det danske sundhedsvæsen, mener Danske Patienter.

De kriminelle bliver mere og mere avancerede i de metoder, de bruger. Derfor kalder det på en endnu stærkere indsats fra myndighederne i samarbejde med politiet – også fra lægemiddelmyndighederne og industrien i de øvrige lande, fordi det er ikke noget, vi kan stoppe alene, siger Danske Patienters direktør Morten Freil til Ritzau.

Undersøgelser har vist, at de falske pakninger adskiller sig fra de originale på en række punkter, blandt andet nuancen af den blå farve på pakningen.

Styrelsen vurderer dog, at risikoen for patienterne er lav. En analyse af en af de forfalskede pakninger har nemlig vist, at den indeholdt det rigtige lægemiddelstof i de rigtige mængder.

Det er en formildende omstændighed, siger Morten Freil.
Men når den her medicin kan slippe igennem nåleøjet og nå ud til danske patienter, kan man også forestille sig, at der slipper andet medicin, som ikke har de samme virkningsstoffer ud på markedet. Så kan det jo blive alvor.
Emne

Sådan sikrer vi medicin til alle

none

Patienters mulighed for behandling skal ikke gøres op i regneark. Danske Patienter og Lægevidenskabelige Selskaber foreslår derfor en model, der skal sikre medicin til alle.

Der er behov for et nationalt råd, der ser på, hvordan man effektivt og rationalt kan sikre den rette behandling af alle patienter ud fra lægefaglige vurderinger, patienternes præferencer og fornuftige investeringer i sundhedsvæsenet

Læs mere her.