Flere vælger at behandle sig selv derhjemme

Konference
none

På tirsdag diskuterer 600 mennesker resultaterne af de seneste års arbejde med inddragelse af patienter og pårørende. Et af resultaterne er, at flere patienter vælger at behandle sig selv derhjemme.

For fire år siden kunne Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet (ViBIS) præsentere en optælling af projekter på de danske hospitaler, der arbejdede med inddragelse af patienter og pårørende. 300 projekter, lød konklusionen. Blot to år efter var dette tal steget til mere end 800. Også kommunerne er begyndt med nye tiltag, og nu er det tid til at gøre status.

Danmark har været bagud i forhold til inddragelse af patienterne og deres pårørende, men de seneste år har der været ydet en særlig indsats, og nu er vi klar til at vise nogle af de første resultater. I projektet Det Brugerinddragende Hospital på Aarhus Universitetshospital har indsatsen resulteret i, at flere patienter vælger at behandle sig selv derhjemme – det gavner både patienter og personale. Patienterne får mere frihed og større magt over eget liv – og personalet kan få frigivet tid til andre patienter, siger vicedirektør Annette Wandel fra ViBIS.

Hun er blandt de 600 sundhedsprofessionelle, patienter og pårørende, der tirsdag tager turen til Kolding for at være en del af den store nationale konference om brugerinddragelse i sundhedsvæsenet.

Hvad skal der ske nu?

Det er ViBIS og Danske Patienter, der sammen med Sundhedsstyrelsen, Danske Regioner og KL står bag konferencen i Kolding, der ud over at præsentere resultater fra de brugerinddragende indsatser på hospitaler og i kommuner også vil give et bud på, hvad den kommende tid vil byde på.

Der er sket utroligt meget på de sidste fem år. Også fra politisk hold anerkender man nu værdien af brugerinddragelse i sundhedsvæsenet. Sundhedsministeriet har afsat midler til området, der blandt andet skal sikre, at man får delt den viden og de erfaringer, man har samlet de seneste år, på tværs af regioner, kommuner, hospitaler og institutioner. Og det er den helt store udfordring fremadrettet: At få udbredt viden fra de bedste projekter, så nye initiativer bygger videre på disse, understreger Annette Wandel.

Konferencen finder sted på Comwell Hotel i Kolding tirsdag den 25. oktober fra klokken 9.00 til 16.00. Danske Patienter og ViBIS gennemfører en række interview med deltagerne, der vil blive bragt her på siden i form af artikler og videoer.

Programmet

Du kan se programmet for dagen her.

Der er desværre lukket for tilmeldinger.

Følg konferencen på Twitter

Der deles opdatering fra konferencen via Twitter. Følg med ved at følge #inddrag16

Det Brugerinddragende Hospital

Det Brugerinddragende Hospital er et projekt i ViBIS, der er støttet af TrygFonden.

ViBIS samarbejder med Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet om projektet.

Læs mere om projektet her.