God idé med nationalt behandlingsråd

Nyhed
none

Ikke alle patientgrupper får den behandling, de har behov for. Derfor bakker Danske Patienter op om at etablere et nationalt behandlingsråd, der kan sikre faglig prioritering og overblik.

Der er betydelig og uretfærdig forskelsbehandling i det danske sundhedsvæsen, vurderer Det Etiske Råd i ny rapport. Rådet anbefaler på den baggrund at oprette et nationalt behandlingsråd, der skal fremme retfærdig prioritering blandt patientgrupper.

Det er en vigtig debat som rådet rejser, mener Danske Patienter.

Der er desværre i dag patientgrupper, som ikke får den behandling, de har ret til og behov for, og det er uacceptabelt. Vi er enige i, at der er behov for et samlet overblik og mere transparens i sundhedsvæsenet, så vi har et grundlag for at skabe mere lige adgang til behandling, siger formand Camilla Hersom fra Danske Patienter.

Tilbage i 2016 anbefalede Danske Patienter i samarbejde med Lægevidenskabelige Selskaber selv at oprette et behandlingsråd understøttet af et videnscenter, der fagligt kan vurdere og rådgive myndigheder og beslutningstagere om sundhedsvæsenets brug af ressourcer. Læs forslaget her.

Faglig prioritering er vejen frem

Behandlingsrådet skal ifølge Danske Patienter sikre, at der sker en faglig prioritering, så alle patientgrupper får den bedst mulige behandling – det skal ikke være en økonomisk prioritering mellem forskellige patientgrupper.

Når man lader økonomiske principper styre patienternes adgang til behandling, skaber man nemlig ulighed, som vil ramme patienter med sjældne diagnoser hårdest, fordi deres behandlinger ofte er dyrere og har flere bivirkninger.

Vi er ikke interesserede i et samfund, hvor prisen er det afgørende for, om man som patient kan få behandling. Det vil betyde, at kun de patienter, som selv har råd til at betale for eksempelvis dyr medicin, kan få behandling, som vi har set eksempler på i Norge, siger Camilla Hersom og fortsætter: Men der er bestemt potentiale i at se på, hvordan vi effektivt og rationelt kan sikre den rette behandling af alle patienter ud fra lægefaglige vurderinger og patienternes behov – til gavn for både patienterne og sundhedsvæsenets bundlinje. Den opgave mener vi, at et nationalt behandlingsråd kan varetage.

Konference om retfærdig prioritering

Danske Patienter er repræsenteret til en høring på Christiansborg på mandag, hvor rapport og anbefalinger fra Det Etiske Råd bliver præsenteret. Alle kan deltage i konferencen – det er gratis, men kræver tilmelding.

Læs mere og tilmeld dig her.

"Uretfærdig forskelsbehandling"

Klaus Jensen har oplevet sundhedsvæsenet som både kræftpatient og lungepatient. Der er en verden til forskel, mener han.

Læs hans historie her.

Hvordan anvendes ressourcer bedst muligt?

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Det kommer Danske Patieter med et bud på i et politisk indspil. Et af forslagene er, at der etableres et råd for effektiv og rationel anvendelse af sundhedsvæsenets ressourcer.

Læs mere i indspillet her.

Truslen fra den dyre medicin

I debatten om dyr medicin bliver tingene fejlagtigt fremstillet, som om medicinudgifterne stiger, fordi meget dyre behandlinger skal tages i brug til patienter, der kun lever få dage ekstra.

Sådan skriver Danske Patienters forretningsudvalg i en kronik – bragt i Berlingske den 8. marts 2016. 

Læs den her.