Indirekte omkostninger ved medicin er vigtige

Høringssvar
none

Medicin har ofte indirekte positive effekter, som ikke nødvendigvis kan ses på sundhedsvæsenets bundlinje. Det bør man tage højde for i Lægemiddelstyrelsens nye vejledning, mener Danske Patienter.

Når man skal regne ud, hvor stor en sundhedsøkonomisk gevinst man får ved en given type medicin, kigger man blandt andet på de direkte omkostninger – som for eksempel patientens behov for behandling i sundhedsvæsenet. Men ifølge Danske Patienter bør man også tage de indirekte omkostninger i betragtning.

En patient, som tager den rigtige medicin, vil for eksempel ofte have bedre betingelser for at være arbejdsaktiv, hvilket ikke kan ses direkte på sundhedsvæsenets bundlinje, selv om det indirekte er en samfundsøkonomisk gevinst.

Kort sagt kan den rigtige medicin have indirekte positive effekter – både for patienten selv og for hele samfundsøkonomien – som ligger ud over de omkostninger sundhedsvæsenet har i forhold til patienten.

Ny vejledning ser bort fra de positive effekter

De indirekte omkostninger har tidligere været en del af beregningerne i sundhedsøkonomiske analyser, men en ny vejledning fra Lægemiddelstyrelsen lægger op til, at man frem over skal se helt bort fra de indirekte omkostninger ved medicinering. Og det betyder altså, at man også ser bort fra de potentielt positive effekter, som for eksempel patienters tilknytning til arbejdsmarkedet.

Det kritiserer Danske Patienter i et høringssvar til den nye vejledning, som skal bruges som guide for virksomheder, der ansøger om at få medicintilskud til receptpligtige lægemidler.

Skaber ulighed mellem patientgrupper

Hvis man udelukkende vurderer lægemidler på baggrund af de direkte omkostninger i sundhedsvæsenet, vil der være stor forskel på de enkelte sygdomsområder – og det giver ifølge Danske Patienter en risiko for, at vejledningens anbefalinger bliver ulighedsskabende for nogle patientgrupper. Derfor mener Danske Patienter, at beregningen af de indirekte omkostninger bør gøres obligatoriske.

Du kan læse hele høringssvaret her.

Kontakt

Annette Wandel. Foto: Tea Petersen

Annette Wandel

Vicedirektør

Inddragelse i valg af lægemiddel

none

Der er potentiale for i højere grad at inddrage patienter i valg af medicin, viser analyse fra ViBIS.

Læs mere her.