Jul på hospitalet: Patienterne skal også mærke, at det er jul

Nyhed
Foto: Kia Heigberg-Jørgensen

Ikke alle patienter kan få lov til at fejre jul hjemme i familiens skød. På Palliativ Medicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital gør de alt, hvad de kan, for at julehyggen er i top.

Julepynt, Lucia-optog, julegudstjeneste og julemiddag. Der skal ikke mangle noget på Palliativ Medicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital. I december sørger afdelingens ansatte og frivillige for, at der bliver julet igennem for patienternes skyld.

Julen er en svær tid for mange patienter – især dem, der er for syge til at komme hjem og holde jul med familien. Derfor prøver vi, så godt vi nu kan, at sørge for hyggelige rammer i december, siger oversygeplejerske Birgit Villadsen fra Palliativ Medicinsk Afdeling.

► Læs også: Hjemmebehandling giver patienter frihed

Frivillige ildsjæle

En stor del af indsatsen er båret af afdelingens frivillige ildsjæle. Hvert år sørger de for, at afdelingen er pyntet flot op den 1. december, og de tager selv det hele ned igen den 1. januar.

De gør en stor forskel for vores afdeling. De løfter ikke sundhedsfaglige opgaver, men de sørger for, at her er rart og hyggeligt at være – især i julemåneden, siger Birgit Villadsen.

De frivillige står for eksempel også for at servere æbleskiver og saft, når elever fra en skole i nærheden kommer forbi og går Lucia-optog.

Det er efterhånden blevet en tradition, at børnene kommer og synger. Det giver et liv på afdelingen med alle de børn, fortæller Birgit Villadsen.

Mødes på patienterne på en anden måde

Når julen nærmer sig, mødes patienter, personale og frivillige til julegudstjeneste, hvor en præst læser op af juleevangeliet. Der bliver også sunget og spist hjemmelavede æbleskiver og drukket gløgg, som de frivillige har lavet.

Juleaften er der varm julemad, som bliver spist i fællesskab.

Vi sidder til bords med patienterne, og det giver en god og anderledes dialog end til hverdag. Snakken behøver ikke at gå på sygdom og man kan i højere grad spørge ind til hverdagsting, siger Birgit Villadsen.

► Læs også: Kan dialogmøder sikre bedre behandling i sundhedsvæsenet?

Pårørende og frivillige er også inviteret

De patienter, som kan, får særlige muligheder for transport til og fra hjemmet på netop denne aften. Men ellers er patienternes pårørende også velkomne til at være med til julemiddagen på afdelingen. De pårørende har adgang til køkkenet, så de selv kan kokkerere den mad, de plejer at få juleaften.

Hvis der er frivillige, som er alene eller blot har lyst, er de også velkomne.

Vidste du, at...

Alle afdelinger på Bispebjerg Hospital får et beløb til at julehygge for? På Palliativ Medicinsk Afdeling går pengene blandt andet til en mandelgave til julemiddagen.

FAKTA: Om Palliativ Medicinsk Afdeling

bispebjerg_foto_af_soeren_hoegh_hansen.jpg
Foto: Søren Høgh Hansen
  • Afdelingen er for patienter med fremskreden kræftsygdom.
  • Der arbejdes både med lindring af fysiske- og psykiske symptomer samt sociale- og eksistentielle problemer. Derudover er støtte til de pårørende også et fokuspunkt.
  • Der er i alt 12 sengepladser på afdelingen – en del af patienterne bliver udskrevet for at komme hjem til jul. Resten holder jul på afdelingen med de tre personaler, der er på arbejde, og eventuelle frivillige.

Danske Patienter mener: Pårørende er også vigtige

none

Det er problematisk, at mange pårørende oplever, at de ikke får den tilstrækkelige hjælp, når en nærtstående bliver alvorlig syg eller kommer ud for en ulykke, mener Danske Patienter.

Læs mere her.