Kritiske lægemidler skal altid være på lager

Høringssvar
none

Et nyt lovforslag vil forpligte virksomheder, der producerer kritiske lægemidler, til at have sikkerhedslagre i tilfælde af leveringssvigt. Omkostningerne bør dog ikke betales af patienterne, mener Danske Patienter.

Vi har i de seneste år set stadigt flere eksempler på, at patienter på grund af leveringssvigt i kortere eller længere perioder ikke har kunne skaffe den medicin, de normalt bruger.

Det kan have store konsekvenser for patienter med kroniske sygdomme, som kan opleve bivirkninger og endda en forværring i deres sygdom ved skift af medicin. Der kan også være risiko for fejlmedicinering, da doser og pakninger er anderledes, end patienten er vant til.

Forsyningsvanskelighederne har således store helbredsmæssige konsekvenser for patienterne – både fysiske og psykiske – og samtidig er det tidskrævende for både patient og sundhedsvæsen at omstille behandlingen og håndtere bivirkninger, skriver Danske Patienter.

Derfor er det positivt, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet nu stiller et forslag, som skal sikre, at patienter ikke kommer til at mangle vigtig medicin. 

Det skal ske ved, at virksomheder, som leverer kritiske lægemidler, skal opretholde et sikkerhedslager, som kan bruges, hvis der skulle opstå problemer med forsyningerne.

Patienter bør ikke betale for prisstigninger

I materialet fra ministeriet fremgår det, at de øgede omkostninger forbundet med initiativet, kan betyde, at virksomhederne øger deres medicinpriser.

Danske Patienter er bekymrede for, hvilke konsekvenser det får for patienternes økonomi. Undersøgelser viser, at flere patienter allerede i dag undlader at hente deres receptpligtige medicin af netop økonomiske årsager.

Det er en alvorlig situation, som – udover at indebære uhensigtsmæssige helbredsmæssige effekter – puster til den sociale ulighed i sundhed. Der er med andre ord ikke plads i patienternes økonomi til yderligere prisstigninger på de receptpligtige lægemidler, skriver Danske Patienter

Danske Patienter opfordrer derfor ministeriet til at afsøge løsninger, der sikrer, at udgiften ikke lander hos patienterne.

Patient- og pårørendeforeninger kan bidrage med viden

Endelig vil Danske Patienter opfordre ministeriet til at inddrage patient- og pårørendeforeningerne tæt i både udarbejdelse og opdatering af den bekendtgørelse, der udgør listen over lægemidler omfattet af pligtmæssige lagre. 

Foreningerne er i tæt kontakt med de patienter og pårørende, der bliver ramt af forsyningsvanskelighederne, og de kender derfor til konsekvenserne ved leveringssvigt for forskellige præparater, skriver Danske Patienter

Kontakt

Johanne Kure. Foto: Tea Petersen

Johanne Kure

Chefkonsulent
33 41 47 54

Uafhentet medicin

En undersøgelse fra 2023 viste, at mere end hver tiende adspurgte havde undladt at hente medicin til dem selv eller en pårørende, og at økonomi var den overvejende årsag i fire ud af 10 tilfælde.

Kilde: Lægemiddelindustriforeningen m.fl, 2023.