Lægerne vil gøre op med uligheden

Nyhed
none

Lægeforeningen lægger i et nyt udspil op til, at patienter med særlige behov skal have særlig behandling.

Danske Patienter er overordnet positive over for Lægeforeningens udspil om en målrettet indsats over for de dårligst stillede patienter. Udspillet kan være et skridt på vejen mod større social lighed i sundhed.

Faktum er, at der er social ulighed i sundhed. Undersøgelser peger på, at socialt udsatte personer med en eller flere kroniske sygdomme har sværere ved at håndtere et liv med sygdom og derfor kan have problemer med at passe sin behandling. Derfor vil lægerne nu bruge mere tid på de dårligst stillede patienter, mens ressourcestærke patienter får mindre konsultationstid. Det skrev Berlingske.dk den 9. april 2013.

Som udgangspunkt er det glædeligt, at lægerne lægger op til en målrettet indsats for at hjælpe de ressourcesvage patienter. Dog er det meget vigtigt, at vi ikke skaber onesize-løsninger, men tager højde for, at patienter har vidt forskellige, individuelle behov, siger formand Lars Engberg fra Danske Patienter og fortsætter:
Og det er ikke kun de ressourcesvage patienter, der har individuelle behov. De umiddelbart ressourcestærke patienter med en længerevarende uddannelse i ryggen kan have lige så stort behov for ekstra tid og støtte i behandlingsforløbet, og det må vi ikke glemme.

Hjemmebesøg og sms’er i de kliniske retningslinjer

Lægerne ønsker, at de særlige hensyn skal indarbejdes i de kommende nationale, kliniske retningslinjer for den optimale behandling af en lang række sygdomme.

Her skal det fremgå, at en række tilbud skal tilpasses patientens behov, og at nogle har brug for mere tid og bedre opfølgning. Det kan f.eks. være i form af hjemmebesøg af en sygeplejerske, telefonopringninger fra en læge eller sms-beskeder for at forebygge, at sygdommen forværres.

Det vil gavne patienterne, hvis de særlige hensyn bliver en del af de nationale, kliniske retningslinjer, og at behandlingstilbuddene tilpasses den enkelte patient. Det kan være med til at sikre, at der tages højde for patienternes individuelle behov. Hjemmebesøg og opringninger kan være en mulig metode, men der skal hele tiden være fokus på, at kvaliteten bevares, fastslår Lars Engberg.

Lægerne er enige

Udspillet blev præsenteret på Lægeforeningens årsmøde den 11. og 12. april. Sammen med udspillet blev en meningsmåling blandt foreningens medlemmer fremlagt, og den viser en markant opbakning til at målrette indsatsen over for de dårligst stillede patienter.

To tredjedele af de 1.075 læger, som har svaret på spørgsmål, er »meget enig« eller »enig« i, at ekstra tid til patienter med særlige behov vil være et velegnet initiativ til at reducere ulighed i sundhed.

Læs artiklen i Berlingske her. 

Emne