Medicinrådet lader kvinder med æggestokkræft i stikken

Nyhed
Trist kvindelig patient holder pårørende i hånden

Syv ud af 10 danske kvinder med æggestokkræft bliver fortsat nægtet behandling med den livsforlængende medicin niraparib på grund af afslag fra Medicinrådet.

Medicinrådet har truffet en beslutning, som betyder, at danske kvinder med æggestokkræft fortsat må kigge langt efter den livsforlængende behandling, som kvinder i mange andre lande godt kan få.

I lande som Sverige, Norge, Finland, Tyskland, England, Italien, Spanien og USA har man brugt niraparib og lignende lægemidler i flere år. Her kan man se, at patienter med æggestokkræft lever længere end tidligere. 

Men her i Danmark fastholder Medicinrådet det ”nej” til at tage lægemidlet i brug, som første gang blev besluttet i januar 2019.

Den beslutning, der er truffet, giver i praksis ikke mening. Det er meget frustrerende at være vidne til, at en masse kvinder – der i forvejen kæmper med en livstruende sygdom – nu også skal kæmpe for at få adgang til en behandling, som udenlandske kvinder med samme diagnose har haft adgang til og stor effekt af i lang tid nu. Vi mener, at sagen bør gå om i Medicinrådet, siger direktør Morten Freil, Danske Patienter til Onkologisk Tidsskrift.

Morten Freil er selv medlem af Medicinrådet og bakker op om et ønske fra Kræftens Bekæmpelse om at tage sagen op igen snarest. Gerne på det førstkommende møde den 9. december.

Jeg kan ikke med sikkerhed sige, hvor det her ender. Men jeg vil gøre mit for, at sagen bliver genoptaget hurtigst muligt. Som vi ser det, har rådets afgørelse allerede haft fatale konsekvenser for mange kvinder, der i den mellemliggende periode ikke har haft adgang til en behandling, som de udenlandske data viser har stor effekt på kvindernes overlevelse, siger Morten Freil til Onkologisk Tidsskrift.
Emne