Ny og forbedret litteraturdatabase er i luften

Nyhed
none

ViBIS lancerer opdateret litteraturdatabase med nyeste og vigtigste dokumenteret viden om brugerinddragelse.

ViBIS har siden februar arbejdet på at opdatere centrets litteraturdatabase med ny litteratur. Den opdaterede database gik i luften den 1. november og indeholder de vigtigste videnskabelige artikler inden for brugerinddragelse i sundhedsvæsenet.

Det er meningen, at databasen giver let adgang til artikler, som beskriver inddragelse på en god måde – til artikler, som allerede er læst igennem og vurderet af inddragelseseksperter. Den er således ikke henvendt til forskere eller til brug i større studier, hvor der er behov for, at man laver sine egne meget specifikke litteratursøgninger, men den er mere henvendt til sundhedsprofessionelle og kvalitetsmedarbejdere, der har brug for inspiration til konkret arbejde med inddragelse af patienter og pårørende, siger projektleder Mette Munch-Petersen fra ViBIS.

188 videnskabelige artikler og rapporter er at finde i den nye litteraturdatabase. De er alle sammen nøje vurderet ud fra kriterier for relevans og kvalitet. Yderligere er artiklerne screenet for at have relevans i national kontekst, så de kan bruges i forbindelse med brugerinddragelse i Danmark.

Kriterier for inddragelse

ViBIS arbejder ud fra særlige kriterier, der definerer, hvornår en indsats kan kaldes inddragelse.

Se kriterierne for individuel inddragelse, organisatorisk inddragelse og pårørendeinddragelse her.

Individuel og organisatorisk inddragelse

Artiklerne er opdelt i kategorierne individuel og organisatorisk inddragelse. Derudover er hver artikel blevet inddelt under 16 emner, for at brugeren nemmere kan indskrænke sin søgning og finde frem til relevant litteratur.

Der er langt flest artikler om individuel inddragelse, altså inddragelse af patienter i eget forløb. Men det er ikke så underligt, da der også eksisterer flere forskellige metoder til netop denne form for inddragelse. Herunder fælles beslutningstagning, som nok er den metode, der er skrevet mest om, siger Mette Munch-Petersen.
Find litteraturdatabasen her.

Søg litteratur

Vil du vide mere om inddragelse? Vi har udvalgt 188 artikler om brugerinddragelse, som vi finder relevante.

De dækker forskellige områder, og du kan søge i dem her.

Metoder til inddragelse

none

Der er mange måder at arbejde med inddragelse på. I ViBIS arbejder vi særligt med metoderne fælles beslutningstagning og brugerstyret behandling, og derudover med udvikling af guidelines for arbejdet med PRO-data, inddragelse i forskning og implementering af indsatser på hospitalerne.

Læs mere om de metodiske tilgange her.