Plads til patienter i Medicintilskuds-nævnet

Nyhed
none

Nyt lovforslag vil sikre, at patienters interesser bliver inddraget i Medicintilskudsnævnets arbejde og anbefalinger.

Danske Patienter er meget positive over for det nye lovforslag om ændring af sundhedsloven, som regeringen har sendt i høring. Lovforslaget vil sikre, at patienters interesser bliver inddraget i Medicintilskudsnævnets arbejde og anbefalinger. Nævnet har indtil nu kun bestået af lægefaglige medlemmer.

Danske Patienter har af flere omgange anbefalet inddragelse af patientperspektivet i Medicintilskudsnævnets arbejde for at sikre, at ændringer i tilskud til medicin ikke kommer til at resultere i en dårligere behandlingskvalitet – ændringer af tilskud kan f.eks. få nogle patienter til at stoppe deres behandling.

Medicintilskudsnævnet har blandt andet til opgave at rådgive Lægemiddelstyrelsen i sager vedrørende ansøgninger om tilskud til medicin – både de generelle tilskud, individuelle tilskud og klausulerede tilskud.

Danske Patienter mener overordnet, at det er godt, at man tilstræber, at hverken patienter eller sundhedsvæsenet betaler en unødig høj pris for medicin – men det er vigtigt, at man inddrager patienternes perspektiv og behov, så man er sikker på, at Medicintilskudsnævnets anbefalinger er holdbare på flere planer.

Hidtil har medicintilskudsnævnet haft for meget fokus på, at der skal spares penge. Det har de gjort ved alt for enøjet at vurdere, om billigere præparater har samme virkning som de dyrere præparater. Ofte er det jo ikke egentlige kopi-præparater, som patienterne ender med at må skifte til, men derimod lægemidler med andre aktivstoffer. De har samme virkning, men der kan ofte være andre bivirkninger, siger formand Lars Engberg fra Danske Patienter til altinget.dk.

Mulighed for forbedringer i nævnet

Selv om Danske Patienter er begejstrede for udsigten til, at patientinteresserne nu får en plads i Medicintilskudsnævnet, er der stadig muligheder for forbedringer i nævnets arbejde.

Danske Patienter understregede i et brev til Lægemiddelstyrelsen, december 2010, at det er problematisk, at der i de konkrete revurderingsprocesser af tilskudsberettiget receptpligtig medicin, mangler foranstaltninger, som kan sikre, at effekten ikke resulterer i dårligere behandlingskvalitet.

Danske Patienter ønsker derfor, at man fremadrettet indfører tre procesled som del i den generelle revurderingsproces i medicintilskud: 

  • At patienter systematisk bliver sikret information om muligheden for medicinskifte, om muligheden for at lægen ansøger om enkelttilskud, om muligheden for tilbud om dialog med lægen i forbindelse med et evt. medicinskift – herunder om patienters mulighed for indberetning af bivirkninger. Dette kan gøres ved, at alle patienter, som potentielt er omfattet af ændringerne, modtager et brev fra deres egen læge med information om det samt tilbud om en samtale.
  • At der altid er udarbejdet de relevante og grundige behandlingsvejledninger til læger og andet personale om begrundelserne for ændringer i tilskud og om lægens alternativer.
  • At undersøgelser af forskellige patientgruppers oplevelser ved medicinskifte bliver afdækket systematisk og inddrages som faktor i det skøn mellem behandlingseffekt, bivirkninger og pris, som ligger til grund for Medicintilskudsnævnets anbefalinger til Lægemiddelsstyrelsen i forbindelse med ændring af tilskud til medicin.

Henvendelsen til Lægemiddelstyrelsen i 2010 er senere fuldt op med en henvendelse om konkrete vurderinger af medicin mod depression, september 2011, og om konkrete vurderinger af antidiabetica og medicin til angst, februar 2012.

Emne