Positive udmeldinger fra ministeren i medicindebat

Nyhed

Danske Patienter er enig med ministeren i, at et prioriteringsinstitut ikke er vejen frem - løsningen er i stedet styrket patientinddragelse.

Sundhedsminister Sophie Løhde åbner i en kronik i Berlingske op for, at udfordringen med udgifter til dyr sygehusmedicin skal løses ved at inddrage patienterne bedre i valg af medicin – en prioritering på patientens præmisser. Hun afviser dermed ideen om at kopiere den engelske model for et prioriteringsinstitut. Danske Patienter bakker op om ministerens udmeldinger.

Stigende medicinudgifter er en reel udfordring i sundhedsvæsenet, og økonomiske prioriteringer er nødvendige for at løse problemet. Det skriver sundhedsminister Sophie Løhde (V) i en kronik i Berlingske. Med kronikken ønsker ministeren at nuancere debatten om dyr sygehusmedicin ved at pege på alternative løsninger, der ikke går ud over patienterne.

Sophie Løhde peger især på, at en styrket patientinddragelse kan være en del af løsningen – en udmelding, som Danske Patienter bakker op om. Inddragelse af patienter og deres pårørende er vigtige forudsætninger for at give patienter et bedre behandling, hvor de selv kan være med til at træffe afgørende beslutninger – også i forhold til valget af medicin.

På patientens præmisser

I kronikken kalder sundhedsministeren det at prioritere på patienternes præmisser, når patienterne kan være med til at træffe beslutninger omkring deres medicinske behandlingsforløb.

Information og patientinddragelse er nødvendig for, at patienterne kan forholde sig til deres sygdomssituation, og forudsætningen for, at de selv kan være med til at beslutte, om de ønsker at blive behandlet med ny, dyr medicin. Og i nogle tilfælde vil for eksempel uhelbredeligt syge kræftpatienter givetvis selv vælge livsforlængende medicin fra, hvis de blev bedre informeret om bivirkningerne. Det er det, jeg kalder at prioritere på patienternes præmisser, skriver sundhedsminister Sophie Løhde (V) i Berlingske.

Den udmelding er Danske Patienter enig i.

Vi ved, at patientinddragelse gør patienterne bedre i stand til at træffe valg og beslutninger om deres behandlingsforløb. Og vi ved af erfaring, at mange patienter vælger at fortsætte med deres eksisterende behandling, som de i forvejen kender og føler sig tryg ved, hvis de bliver oplyst om fordele og ulemper ved den nye medicin, siger formand Lars Engberg fra Danske Patienter.

Prioriteringsinstitut er ikke på tale

I kronikken afviser ministeren derfor, at Danmark skal kopiere den engelske model, NICE, hvor økonomien afgør, om nye dyre præparater skal tilbydes til patienterne. I den forbindelse fremhæver hun blandt andet, at undersøgelser viser, at de dyrere præparater giver besparelser andre steder i sundhedsvæsenet – for eksempel i form af færre indlæggelser.

Danske Patienter er glade for, at sundhedsministeren slår fast, at et prioriteringsinstitut ikke er vejen frem.

Vi er glade for, at den engelske model ikke er på tale, da den kan udfordre den lige adgang til behandling – patienter bør have ret til den bedste behandling, uanset om man har en sygdom, der er dyr eller billig at behandle. Vi er meget stærke modstandere af, at et prioriteringsinstitut skal tage beslutningen for patienterne på baggrund af økonomiske beregninger, siger formand Lars Engberg fra Danske Patienter.

Læs hele kronikken her.

Emne