Psykiatrien får tiltrængt løft

Nyhed
none

Satspuljeforlig sikrer psykiatriområdet 2,2 milliarder kroner de næste fire år. Danske Patienter er meget positive, selvom aftalen ikke løser alle problemer.

Psykiatriområdet får 2,2 milliarder kroner over de næste fire år. Det er resultatet af satspuljeforliget, der blev indgået den 20. juni. Pengene skal blandt andet gå til at udbygge kapaciteten, nedbringe ventelister, styrke kvaliteten, samt forebygge og nedbringe tvang. Danske Patienter glæder sig over det tiltrængte løft, men understreger, at man ikke er i mål endnu.

Den nye aftale glæder Danske Patienter, der længe har ment, at psykiatriområdet er blevet forsømt.

Der er ingen tvivl om, at de 2,2 milliarder er et kæmpe og tiltrængt løft, som vi er meget positive over. Det vil betyde, at psykiatripatienter kan få en langt mere værdig behandling med hurtigere udredning og behandling, siger direktør i Danske Patienter, Morten Freil til Altinget.dk

Det er tilmed 600 millioner kroner mere end forventet, da regeringen i maj måned præsenterede deres handlingsplan, hvor beløbet lød på 1,6 milliarder kroner. 

Ifølge Danske Patienters medlemsforening, Bedre Psykiatri, skal der mere til, hvis man skal indhente det økonomiske efterslæb.

Jeg glæder mig over, at man har fundet en større pose penge end oprindeligt lagt op til i regeringens psykiatriplan. Det vil gøre en konkret forskel for psykisk syge og deres pårørende, men jeg må samtidig sige, at vi kun er godt og vel halvvejs i mål i forhold til det enorme økonomiske efterslæb, som mange års manglende politisk fokus på psykiatrien har afstedkommet. Men igen, det er god begyndelse, der lover godt for fremtiden, siger generalsekretær i Bedre Psykiatri, Thorsten Theilgaard, til Altinget.dk

Første skridt mod ligestilling

Det tiltrængte økonomiske løft kan samtidig blive vigtigt i forhold til at realisere regeringens målsætning om at ligestille psykiatrien med somatikken – men ifølge Danske Patienter kræver det permanente løsninger, hvis man for alvor vil i mål.

Det er det første store skridt i forhold til at sidestille psykiatrien med somatikken – det betyder dog stadig ikke, at vi er i mål, og politikerne skal stadig holde fokus. Psykiatrien skal sikres gennem permanente løsninger, da puljen kun er en midlertidig løsning, siger direktør i Danske Patienter, Morten Freil til Altinget.dk

Pårørendeindsatsen er vigtig

I den skriftlige aftale er systematisk inddragelse af patienter og pårørende blandt andet nævnt som indsatsområde. Det glæder Danske Patienter, fordi de pårørende på psykiatriområdet er en helt særlig ressource i behandlingen, da det ofte er dem, der bemærker symptomer og om patienten får tilbagefald.

Netop fordi de pårørende spiller en vigtig rolle, savner Bedre Psykiatri dog større ambitioner på området.

Aftalen tager hul på inddragelsen og anerkendelsen af pårørende, men jeg savner større og konkrete ambitioner i forhold til at sikre bedre vilkår for pårørende. Det er for eksempel forunderligt, at aftalen ikke lægger op til bedre muligheder for psykologhjælp til pårørende, siger generalsekretær, Thorstein Theilgaard, til Altinget.dk