Regeringen vil halvere tvang i psykiatrien

Nyhed
none

Der bliver afsat 50 millioner om året til at nedbringe tvang i psykiatrien, men regeringens egne eksperter tvivler på, at beløbet er stort nok.

Regeringen har øremærket 50 millioner årlige kroner frem mod 2020 til at halvere tvangen i psykiatrien. Målsætningen er god, men ifølge regeringens egne eksperter er beløbet urealistisk lavt.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) møder kritik for ambitionen om, at tvangen i psykiatrien, som for eksempel bæltefiksering og tvangsmedicinering, kan halveres for nogle hundrede millioner kroner. Flere af regeringens egne eksperter sætter kraftigt spørgsmålstegn ved planen og også Danske Regioner er skeptiske, skriver Jyllands-Posten.

Formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S), er enig i målsætningen om at nedbringe tvang, og han er glad for, at der er bred politisk opbakning til den. Han mener dog ikke, at det er realistisk at nå målet med det beløb, der er afsat.

Astrid Krag afviser kritikken og fastslår, at det ikke kun handler om penge, men at få fokus på vigtigheden af at nedbringe brugen af tvang i psykiatrien.

Vil indgå partnerskaber med Regionerne

Fremover vil hun indgå partnerskaber med hver af de fem regioner, hvor der bliver opstillet mål og milepæle for, hvor meget tvangen skal reduceres på de enkelte psykiatriske afdelinger. Historien viser nemlig, at regionerne ikke er i stand til selv at nedbringe tvangen, mener Astrid Krag.

Vi gør det for at vise, at området har et meget stort politisk fokus. Området ligger regeringen meget på sinde, og nu skal der ske noget«, siger sundhedsministeren til Jyllands-Posten.

Læs mere om sagen her.