Sagde industrien lige ja til en fond?

Nyhed

Folkemødet 2017 flød over med sundhedsdebatter og blandt de spændende af slagsen var dem, der handlede om lægers og patientforeningers afhængighed af medicinalindustrien.

”Sagde du lige ja til en fond? Ja, så har jeg da i hvert fald fået noget ud af folkemødet i år,” udbrød generalsekretær Thorstein Theilgaard fra BedrePsykiatri, da chefen for corporate affairs i medicinalvirksomheden Novartis, Michael Lange, lovede, at han vil se på muligheden for at oprette en industrifond, som patientforeninger kan modtage støtte fra – mere uafhængigt. Det skete til Danske Patienters debat i regionernes sundhedstelt.

Patientforeninger kan ikke holde til den mistro, der følger med, hvis man modtager store summer fra industrien. Omvendt er der små foreninger, som har meget svært ved at rejse penge på anden vis. Man er fra offentlig side nødt til at se på, hvordan man kan støtte de små patientforeninger, så de ikke føler sig tvunget ud i afhængighed af penge fra industrien, siger direktør Morten Freil fra Danske Patienter.

Han mener dog ikke, at man skal afvise private støtteinitiativer – hvis de kan etableres på en ordentlig måde.

Vi er ikke imod industrien. Uden produktion af lægemidler stod vi meget skidt som patienter. Vi er heller ikke imod støtte, hvis det sker i begrænset omfang eller under forhold, der sikrer uafhængighed – for eksempel gennem en fond, siger Morten Freil og henviser til Danske Patienters retningslinjer for patientforeningers afhængighed af industrien.

Skal vi have den fond eller hvad?

Man har ikke tidligere for alvor diskuteret mulighederne for at oprette en fond til patientforeninger. I stedet har man diskuteret, hvordan man kan skabe større uafhængighed mellem læger og industri i forbindelse med forskning og støtte til projekter.

Når industrien støtter læger og forskning sker det for at styrke forretningen, og derfor skal man som sundhedsprofessionel – ligesom i patientforeningerne – være meget opmærksom på, hvilket samarbejde man egentligt indgår i, når man modtager støtte – både i form af kroner og ører, udstyr eller den gratis tur til den nye store sundhedskonference i New York.

Det er vigtigt for industriens relationer til både læger og patientforeninger, at de er gennemsigtige, og at der er fuld åbenhed, så man ikke risikerer skjult lobbyisme. For det kan hverken læger eller patientforeninger holde til i det lange løb. Lægers afhængighed af støtte fra industrien kan mindskes ved at styrke den offentlig forskning og ved at sikre, at sundhedsvæsenet selv varetager og betaler for efteruddannelse til dem. Spørgsmålet er, om en industrifond vil løse problemerne for patientforeningerne.

Det har ikke været muligt at få fat på Michael Lange fra Novartis til en opfølgning – måske fordi det er ved at være ferietid, men Danske Patienter har tænkt sig at følge op på sagen i efteråret.

Der er mange ting, der skal gå op, hvis man skal kunne etablere en fond, der sikrer uafhængighed. Og spørgsmålet er, hvor langt man egentligt er villig til at gå i industrien. Men vi vil kontakte Michael Lange efter ferien for at høre, hvad han tænker, og hvad der lå bag hans udmelding på folkemødet, siger Morten Freil.

Om debatten

folkemoede2017-35.jpg

Debatten handlede om skjult lobbyisme – både i regi af folkemødet og mere generelt. Desuden om patienforeningers og lægers afhængighed af støtte fra industrien.

Politik for samarbejde med industrien

Danske Patienter har en politik for, hvor meget støtte medlemsforeningerne må modtage fra industrien – og på hvilken måde. Politikken bliver revideret i løbet af efteråret 2017.

Se politikken her.