Styrket sammenhæng kræver mere end gode intentioner

Nyhed
none

Otte nye initiativer fra regeringen skal sikre sammenhæng i sundhedsvæsenet. Intentionerne er gode, men der er behov for konkretisering, hvis de skal realiseres, mener Danske Patienter.

Flere ældre, flere kronikere og flere personer med psykisk sygdom. Det er, hvad vi i Danmark kan forvente i de kommende år, hvis statistikkerne holder. Det giver en række udfordringer for sundhedsvæsenet og patienterne – især når behandlingsforløb går på tværs af kommuner, regioner og almen praksis.

På den baggrund har regeringen netop lanceret et nyt sundhedsudspil med otte initiativer, der skal øge effektiviteten og kvaliteten i det nære sundhedsvæsen, så de praktiserende læger og kommunerne kan løfte flere sundhedsopgaver.

Det er gode intentioner, som er i udspillet. Vi hæfter os særligt ved ønsket om mere forpligtende sundhedsaftaler og fælles initiativer på tværs af sektorerne under fælles ledelse og med fælles finansiering, siger Camilla Hersom, formand for Danske Patienter, og fortsætter:
Men flere af initiativerne er fortsat ukonkrete. Der er behov for reelle og konkrete tiltag, hvis de gode intentioner skal realiseres.

► Læs også: Danske Patienters tre anbefalinger til det borgernære sundhedsvæsen

Patienter og pårørende har ventet længe på løsning

Problemer med sammenhæng i sundhedsvæsenet er ikke nyt. Mange patienter oplever for eksempel at havne i tovtrækkeri mellem regioner og kommuner, når der skal bevilliges hjælpemidler, ligesom den manglende koordination mellem sektorerne kan gøre det til et fuldtidsarbejde at være kronisk syg.

Patienter og pårørende har derfor i årevis efterspurgt politisk handling på området – og initiativerne i regeringens udspil er et godt skridt, mener Danske Patienter.

Initiativerne sikrer god retning, og de er samtidig med til at skabe store forventninger hos patienter og deres pårørende for den konkretisering, som regeringen lægger op til i løbet af foråret, slutter Camilla Hersom.
De otte initiativer

1. Høj kvalitet i de nære sundhedstilbud

2. Flere og bedre sundhedshuse

3. Fleksible rammer for opgavevaretagelsen i kommunerne

4. Ny generation af forpligtende sundhedsaftaler

5. Bedre specialistrådgivning fra sygehuse

6. Klar ansvarsfordeling for hjælpemidler og behandlingsredskaber

7. Behandlingen af patienter med misbrug og samtidig psykiske lidelser skal samles i regionerne

8. Bedre overgang fra børn- og ungepsykiatri til voksenpsykiatri

Initiativerne er en opfølgning på anbefalingerne fra Udvalget om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen fra juni 2017.

Læs hele udspillet "Sundhed, hvor du er" her.

Kontakt

Gode – men ukonkrete – anbefalinger om det nære sundhedsvæsen

none

I sommeren 2017 præsenterede Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen en række anbefalinger, som ifølge Danske Patienter peger i en fornuftig retning, men mangler substans.

Danske Patienter ytrede i den forbindelse håb om, at sundhedsministeren ville konkretisere.

Læs mere her.

Læs også:

► Patienter kommer i klemme mellem kommuner og regioner

► Fire bud på fælles finansiering i sundhedsvæsenet

► Casekatalog: Ni patienter og pårørende fortæller om manglende sammenhæng