ViBIS afprøver PRO-data i praksis

Udviklingshospital Bornholm set fra luften

ViBIS og Udviklingshospital Bornholm undersøger i et nyt projekt, hvordan PRO-data i kan forbedre kvaliteten af den behandling, hospitalets knæ-og hoftepatienter modtager.

Udviklingshospital Bornholm har særstatus i Region Hovedstaden som et laboratorium, der afprøver metoder til at styre efter patienternes oplevelse af kvalitet. Hospitalet har en slags administrativt frihjul til at afprøve nye metoder til styring frem til 2018. ViBIS bidrager til et projekt på hospitalet, der skal afprøve PRO-data (patientrapporterede outcome-data) i praksis.

Oplysningerne kommer fra knæ- og hoftepatienter og fra patienter, der bliver opereret for lyskebrok. Patienters oplysninger om eksempelvis symptomer, funktion og livskvalitet skal bruges til at justere behandlingen og til at udvikle kvaliteten løbende.

Systematisk samling af patienternes oplysninger giver ny viden blandt andet om de opererede patienters livskvalitet, og der er potentiale for at forbedre kvaliteten af behandlingen både for den enkelte patient og for hele patientgruppen, siger projektleder Mette Munch-Petersen fra ViBIS.

Og det er et vigtigt forsøg for Udviklingshospital Bornholm, fortæller projektleder Maj-Britt Fogelstrøm, der leder projektet på hospitalet:

Vi inddrager patienternes viden om deres hverdag og helbred, og vi får indblik i de forestillinger og bekymringer, patienterne har om operationen og tiden efter den. Der bliver afsat tid til at tale med udgangspunkt i patienten, og den sundhedsprofessionelle kan ud fra patientens fortælling få vigtig viden om behandlingsforløbet, som er målrettet til den enkelte. På den måde bliver samarbejdet mellem patienten og de sundhedsprofessionelle omkring patientens behandling og rehabilitering forbedret.

Bedre sammenhæng for patienter

ViBIS har sammen med førende eksperter på området udarbejdet 12 anbefalinger til brugen PRO-data i praksis. Det er blandt andet med det afsæt, ViBIS vil give sparring og kvalificere projektet på Bornholms Udviklingshospital.

Fotograf: Andreas Bro

ViBIS fokuserer særligt på inddragelse af patienter og pårørende i processen og bidrager med ekspertviden om PRO-data. Det skal udforskes, hvordan PRO-data kan bruges til forbedringer af behandlingen for den enkelte patient, men også i samarbejdet mellem kommune og hospital.

PRO-data skal gøre det nemmere at tænke i hele patientforløb inklusiv forundersøgelse, operation og genoptræning, selvom det sker på tværs af sektorer, siger Mette Munch-Petersen.

ViBIS’ delprojekt på hospitalet løber fra 2017 til 2018. Udviklingshospital Bornholm står for projektledelsen og for den lokale implementering.

Kontakt

Mette Munch-Petersen. Foto: Tea Petersen

Mette Munch-Petersen

Projektleder
33 41 47 56

Anbefalinger til arbejdet med PRO-data

29 danske eksperter har arbejdet tæt sammen med ViBIS og TrygFonden for at opstille en række konkrete anbefalinger til, hvordan man kan anvende PRO-data i praksis. Det er sket i projektet Program PRO.

Læs mere om Program PRO.