Video: Patienter udvikler nye værktøjer til bedre behandling

none

På Klinik for Rygmarvsskader i Hornbæk har man udviklet værktøjer til at understøtte patienternes valg af behandling. Patienterne har været med i processen helt fra begyndelsen – og det har skabt effektive beslutningsstøtteværktøjer.

Bedre resultater og større patienttilfredshed. Det er målet for Klinik for Rygmarvsskader på Rigshospitalet i Hornbæk, der nu er klar til at teste to nye værktøjer, der skal give patienterne større indflydelse på de valg, som skal træffes i løbet af deres rehabiliteringsforløb. 

Patienterne på afdelingen udgør en helt særlig patientgruppe, der er blevet helt eller delvist lammet på grund af sygdom eller en ulykke. De skal i løbet af deres rehabilitering træffe beslutninger, der får stor indflydelse på deres liv fremover. 

Patienterne på vores afdelingen har typisk lange og komplicerede forløb, som også kræver tilknytning til afdelingen, efter de er kommet hjem. Deres livssituation er blevet ændret radikalt, og de befinder sig i en meget sårbar situation. Det er derfor vigtigt, at patienterne støttes bedst muligt i de valg, som skal træffes i løbet af rehabiliteringsforløbet, siger projektleder Line Trine Dalsgaard fra Klinik for Rygmarvsskader.

De bedste beslutninger

De værktøjer, der er udviklet på afdelingen, tager udgangspunkt i metoden fælles beslutningstagning. De skal skabe rammerne for, at patienten og de pårørende, sammen med det sundhedsfaglige personale, kan træffe den bedste beslutning om behandling med udgangspunkt i patienternes livssituation og præferencer.

De to beslutningsværktøjer skal helt konkret understøtte patienternes valg af hjælpemidler, når skal hjem på besøg første gang og metode til blæretømning. 

Afdelingens arbejde sker i samarbejde med Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet (ViBIS), som i tre år har arbejde med udvikling og implementering af værktøjer i projektet Det Brugerinddragende Hospital på Aarhus Universitetshospital. På Klinik for Rygmarvsskader benytter de sig af erfaringer fra projektet. 

Se videoen, hvor projektleder Line Trine Dalsgaard og tidligere patient Cathrine Guldberg fortæller om deres erfaringer med projektet.

Inddrag patienterne tidligt

Allerede i afklarings- og udviklingsfasen har patienter og pårørende på Klinik for Rygmarvsskader været med til at sætte deres præg på værktøjerne, noget de ifølge Line Trine Dalsgaard har haft stor gavn af: 

Vi har haft patienterne med lige fra begyndelsen. Vi har i projektet haft ansat en tidligere patient, og derudover har vi løbende i udviklingsfasen inddraget patienter og pårørende gennem fokusgruppeinterviews. Deres perspektiver har været guld værd i udviklingsfasen. Patienterne er kommet med et helt særligt perspektiv, som det sundhedsfaglige personale ikke har været opmærksom på.

De to værktøjer, man netop nu er ved at teste, skal implementeres på hele afdelingen i løbet af det kommende år. 

Det er et rigtigt vigtigt og positivt stykke arbejde, der er i gang på klinikken. I ViBIS arbejder vi målrettet med at udvikle værktøjer, som hospitalerne kan anvende til at implementere fælles beslutningstagning på alle afdelinger, og erfaringerne fra Hornbæk bliver et vigtigt input til vores videre arbejde, siger seniorprojektleder Helle Max Martin fra ViBIS.

Brugerinddragelse i hele processen

Helle Max Martin mener, at man skaber de bedste indsatser, når patienter og pårørende bliver hørt gennem hele processen. 

Det er afgørende, at man inddrager patienterne tidligt i processen, når man udvikler værktøjer på hospitalerne, så man får brugerperspektivet med, inden man har besluttet sig for, hvordan værktøjet skal se ud og fungere. De problemstillinger som typisk først bliver opdaget, når man tester redskaberne, kan vi nu få frem allerede i udviklingsfasen. Og det skaber bedre beslutningsstøtteværktøjer, siger hun.

Klinik for Rygmarvsskade på Rigshospitalet er ét ud af tre steder, der inden for det næste år samarbejder med ViBIS om at udvikle og teste værktøjer til inddragelse af patienter og pårørende på hospitaler i Danmark.

Det Brugerinddragende Hospital

Århus Universitetshospital Skejby.jpg

Det Brugerinddragende Hospital er et samarbejdsprojekt mellem Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet (ViBIS), Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital (AUH).

AUH er Danmarks første – og største – hospital, der systematisk inddrager patienterne i deres eget behandlingsforløb i stor skala.

Projektet er støttet af TrygFonden og løber fra 2014-2018.

Læs mere her.

Projektbeskrivelse

hornbaek2.png

Læs projektbeskrivelsen fra Rigshospitalets Klinik fra Rygmarvsskader her.

Brugerstyret behandling

Hør Gitte fortælle om sine erfaringer med metoden brugerstyret behandling.