Positive ændringer efter evaluering af Medicinråd

Høringssvar
none

På flere punkter har man lyttet til Danske Patienters input til evalueringen af Medicinrådet – men der er fortsat en række udfordringer, som Danske Regioner bør forholde sig til.

Flere af de justeringer, som Danske Patienter foreslog i et høringssvar til evalueringen af Medicinrådet i juni er blevet efterkommet. Det glæder Danske Patienter.

For eksempel har man nu valgt at tage kvalitetsjusterede leveår – QALY – i brug som en del af grundlaget for fremtidige beslutninger. Desuden har man lyttet til Danske Patienters anbefaling om ikke at indføre en tærskelværdi, der sætter en maksimal grænse for, hvor meget medicin må koste.

Det er ifølge Danske Patienter positivt, men man bør være opmærksom på, at QALY ikke bliver styrende for beslutningerne, men kun anvendt som et redskab, der skal sikre gennemsigtighed.

Inddrag samfundsøkonomiske analyser

Selvom Danske Patienter på flere områder kan se, at der er lyttet til organisationens input, er der også vigtige områder, som fortsat ikke er adresseret. Danske Patienter anbefaler blandt andet, at man inddrager samfundsøkonomiske gevinster i analysen af lægemidler.

Som det er i dag må Medicinrådet ikke medregne gevinster ved, at patienter for eksempel kan fortsætte på arbejdsmarkedet, hvis de får medicinen, fordi det vil favorisere patientgrupper i den erhvervsaktive alder over børn og ældre.

Men det medfører ifølge Danske Patienter en virkelighedsfjern vurdering af medicinens samlede omkostninger. Desuden kan de gevinster, der kan være ved ét præparat, være med til at finansiere andre præparater, der ikke nødvendigvis giver samfundsøkonomisk overskud, men som har stor effekt på patienternes livskvalitet.

Læs mere i Danske Patienters høringssvar her.

Evaluering overser problemer i Medicinråd

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Flere problemstillinger ved Medicinrådet er ikke ordentligt belyst i evalueringen af rådet.

Sådan skrev Danske Patienter i høringssvaret til evalueringen i juni 2019.

Find høringssvaret her.