Yngre Læger vil være bedre til at inddrage patienter i beslutninger

Inddragelse
none

Yngre Læger er i fuld gang med at uddanne ambassadører for metoden fælles beslutningstagning, så de kan inddrage patienter i beslutninger og valg af behandling. ViBIS er med på undervisningsdagene.

Yngre læger er en vigtig målgruppe, når man skal implementere metoder til at inddrage patienterne – for eksempel fælles beslutningstagning. Og de yngre læger både kan og vil arbejde med metoden, viser erfaringer fra workshops, hvor Yngre Læger sammen med ViBIS uddanner dem til ambassadører.

På undervisningsdagen får ambassadørerne en grundig introduktion til fælles beslutningstagning og bliver instrueret i, hvordan de rent praktisk udfører en beslutningstagningsproces i samarbejde med patienten.

Skal motivere kollegaer

Formålet er at klæde ambassadørerne på til selv at gå ud og undervise andre læger i metoden. Erfaringen viser, at det er en god måde at få spredt metoden i lægestaben, fordi de kan motivere deres kollegaer og tale ind i de lægefaglige udfordringer og muligheder, der er ved at arbejde med metoden.

Josine Legêne er projektleder i ViBIS. Som underviser mærker hun, at lægerne er meget motiverede for at lære, hvordan de i højere grad kan inddrage patienter i de beslutninger, der har indflydelse på patientens eget liv – noget, de ikke nødvendigvis lærer på medicinstudiet.

Ambassadørerne synes, det er en sjov og anderledes måde at rammesætte patientsamtalen på, når de bruger et beslutningsstøtteværktøj i stedet for blot at formidle mundtligt til patienten. Samtidig er det udfordrende, fordi det er noget andet, end de plejer at gøre, siger Josine Legêne og fortsætter: Vi er utrolig glade for, at Yngre Læger har taget teten med at få uddannet læger i fælles beslutningstagning, fordi de netop er den faggruppe, som kan bruge metoden mest i dagligdagen. Lægens evne til at facilitere samtalen med patienten, så patienten kan være med til at træffe beslutningen om egen behandling, er så vigtig.
Hør nogle af ambassadørerne fortælle om, hvordan fælles beslutningstagning bidrager til bedre patientforløb. Se videoen her.

Et værktøj til fremtidens læger

Fælles beslutningstagning er en anderledes måde at drøfte behandling på, og forløbene skal ofte organiseres på en ny måde, så der er tid til refleksion for den enkelte patient, samtidig med at der er fremdrift i behandlingen.

Det kræver derfor en særlig indsats, når samtalerne med patienten skal planlægges – men ifølge Yngre Læger er der mange læger, som oplever at få skabt et bedre forløb ved at anvende metoden i praksis. Derfor kalder de også fælles beslutningstagning for et værktøj for fremtidens læger.

Det er lægens opgave at klæde patienterne på med viden, så de reelt kan være med til at træffe valg af behandling. Og her skal vi som læger have et langt større indblik i og forståelse for den enkelte patients ressourcer, liv og præferencer i forhold til de valg, der skal træffes – og det hjælper metoden fælles beslutningstagning til, siger Camilla Rathcke, formand for Yngre Læger.

Fælles beslutningstagning taler til fagligheden

Lægefaget er, som mange andre fag, præget af en høj faglighed – og ifølge Camilla Rathcke har læger tillid til, at de kan lære noget fornuftigt og konstruktivt af hinanden.

Med kurserne i fælles beslutningstagning taler vi til fagligheden i lægerne – lysten til at lære en ny teknik, lysten til at gøre det, som patienter og andre efterspørger, og som vi ved også skaber en god læge-patient-relation. Det værdsætter læger rigtig højt, siger Camilla Rathcke og fortsætter: Samtidig får vi klædt nogle læger på til at udbrede viden til de kollegaer, de arbejder sammen med. Det er vigtigt, at viden om metoden ikke er forbeholdt de få – den skal gerne brede sig som ringe i vandet til de mange læger og afdelinger, der efterhånden har glæde af en ambassadør, og som måske endda rejser videre med deres viden til nye kollegaer.

Alt i alt uddanner Yngre Læger omkring 70 ambassadører. ViBIS er eksterne undervisere på ambassadørdagene og bidrager med materiale, viden og erfaringer med brug af metoden i praksis.

Der er allerede holdt to ambassadørdage og et seminar, og efteråret 2017 byder på mere undervisning. Næste undervisningsdag for medlemmer af Yngre Læger er den 4. oktober 2017 i Kolding.

Gode erfaringer med inddragelse

Patienterne bliver mere tilfredse og får et langt bedre forløb, når de bliver inddraget i beslutninger omkring behandlingen – og de oplever faktisk, at patienterne i højere grad bliver i stand til at følge behandlinger i forhold til, hvis den er dikteret af en læge. Det viser erfaringer fra Yngre Læger.

Læs mere om fælles beslutningstagning her.

Læger fortæller om patientinddragelse

To læger fortæller om, hvordan det er at arbejde med metoder til patientinddragelse. Begge læger har været med i ViBIS' storskalaprojekt Det Brugerinddragende Hospital på Aarhus Universitetshospital.

Pårørende kan også inddrages

Pårørende besidder en unik viden om patienten, og informerede og involverede pårørende kan bidrage til beslutninger og med ressourcer, der skaber bedre behandlingskvalitet for den enkelte patient.

Læs mere om pårørendeinddragelse her.

Værktøjer til inddragelse

none

Der er flere måder at inddrage patienterne på – fælles beslutningstagning og brugestyret behandling er de mest udbredte.

Du finder værktøjer, der understøtter metoderne, her.