Digitalisering af sundhedskortet kan give flere organdonorer

Høringssvar
none

Borgere skal bedes om at tage stilling til organdonation, når de skal have deres nye digitale sundhedskort, mener Danske Patienter.

Danske Patienter opfordrer til at gøre det lettere at tilmelde sig Organdonorregistret. Det kan ske ved, at man udnytter den kommende digitalisering af sundhedskortet til også at indføre en digital løsning, som skal få flere borgere til at tage stilling til organdonation.

Langt de fleste (4 ud af 5) går ind for organdonation, viser Sundhedsstyrelsens undersøgelse af danskernes holdning og adfærd relateret til organdonation (2016). Men det er alligevel kun knap hver fjerde, som har registreret sig i Organdonorregistret ifølge de nyeste tal fra 2019. Sundhedsstyrelsens undersøgelse konkluderer, at den største barriere for at tilmelde sig, at ”man ikke har taget sig sammen”.

Derfor er der et oplagt potentiale i at gøre tilmeldingen let tilgængelig med en digital løsning som erstatning for det nuværende fysisk udleverede donorkort. En model kunne være, at borgere, som endnu ikke har taget stilling til organdonation, bliver bedt om at tage stilling – ja, nej eller ved ikke – ved udstedelse af nyt (digitalt) sundhedskort. Et klik på ”Ja” skal så automatisk lede videre til donorregistret.

Læs hele høringssvaret her.

Kontakt

Johanne Kure. Foto: Tea Petersen

Johanne Kure

Chefkonsulent
33 41 47 54

Organdonation

Det kan være svært at tage stilling til, hvad der engang skal ske med ens krop, når man ikke er her mere.

Du kan læse mere om organdonation - og de mange måder at tage stilling på - her.