Et år i coronakrise: Pårørende har betalt en høj pris

Nyhed
none

Den 11. marts markerer årsdagen for nedlukningen af Danmark. En nedlukning, der har haft store konsekvenser for mange pårørende til mennesker med kronisk sygdom, viser undersøgelser.

Corona-pandemien har påvirket stort set hele den danske befolkning, men især mennesker med kronisk sygdom fik med ét ændret tilværelsen, da Danmark lukkede ned i marts 2020. Store dele af det forgangne år har for mange betydet social isolation, udskudte behandlinger og aflyste støttetilbud.

Flere undersøgelser dokumenterer, at corona-pandemien også har været hård for de pårørende – og i nogle tilfælde har de pårørende endda været mere psykisk påvirket end deres nærtstående med sygdom.

Smittebekymring og ekstra opgaver

Danske Patienter har lavet en vidensopsamling, der viser, at de pårørende blandt andet er bekymrede for at bringe smitten med hjem til den sårbare patient. For nogle skaber det utryghed i forhold til at gå på arbejde og deltage i fritidsaktiviteter, mens andre selvisolerer sig for at reducere risikoen.

Vidensopsamlingen viser også, at de pårørende har fået ekstra opgaver som følge af samfundets nedlukning – for eksempel praktisk hjælp som rengøring og personlig pleje. Og i perioder, hvor kommunerne har lukket ned for diverse støttetilbud, har pårørende også skullet aktivere og motivere den syge.

Der er ikke noget nyt i, at pårørende løfter en kæmpe samfundsmæssig opgave, men corona har gjort det endnu tydeligere, hvor afhængige mange patienter er af hjælp fra deres nære. Det understreger i den grad behovet for, at pårørende fremover bør sikres bedre rettigheder.
- Klaus Lunding, formand for Danske Patienter.


Rødglødende rådgivning

De skiftende udmeldinger om restriktioner på plejehjem og retningslinjer i det offentlige rum har også skabt tvivl og frustration, som har påvirket de pårørendes livskvalitet negativt, konkluderer undersøgelser.

Det har man også mærket hos patient- og pårørendeforeningerne, der har fået markant flere henvendelser i deres rådgivninger under corona-pandemien.

Hver gang der har været afholdt pressemøde, er antallet af telefonopkald eksploderet, fortæller Gigtforeningen, som i mandags havde næsten tre gange så mange henvendelser som på en normal travl dag før corona, fordi der er forlydender om, at vaccinerækkefølgen bliver ændret.

Vi får mange opkald fra pårørende, som efterhånden er ved at være tyndslidte her et år senere. De er rigtig bekymrede for at smitte og i sidste ende være skyld i, at deres kære dør. Så når man begynder at melde ud om genåbning af samfundet og samtidig taler om at ændre rækkefølgen for vaccine, så skaber det dyb frustration. Udsigten til en måneds ekstra ventetid er dråben, der får bægeret til at flyde over lige nu.
- Nanna Bacci Hartz, sygeplejerske i Gigtforeningens rådgivning

Ingen pauser fra rollen som pårørende

Ikke alene har de pårørende været under ekstra pres det seneste år. Deres egne muligheder for at få hjælp og støtte har også været begrænset som følge af samfundets nedlukning, og de føler sig derfor ensomme og overladt til sig selv, viser Danske Patienters vidensopsamling.

For Jeanette Stougaard, der er mor til tre børn med gigt, har det især været en udfordring, at hendes sædvanlige pauser fra rollen som pårørende har været lukket og slukket.

Min ugentlige træning er aflyst. Weekendturene med veninderne er udskudt. Jeg savner at være andet end pårørende, men det er svært, når de aktiviteter, hvor jeg plejer at få en pause og lade op, ikke kan lade sig gøre.
- Jeanette Stougaard, pårørende.