Situationen i sundhedsvæsenet er dybt bekymrende

Pressemeddelelse
Trist kvindelig patient holder pårørende i hånden

Patienterne betaler prisen, når sundhedsvæsenet er i knæ, og derfor er Danske Patienter dybt bekymrede over situationen i øjeblikket, hvor behandlingspuklerne tårner sig op – uden udsigt til at aktivitetsniveauet stiger.

Udskudte operationer, aflyste behandlinger og lange ventelister. Det har haft store konsekvenser for patienterne, at sundhedsvæsenet har været ramt af både coronapandemi og sygeplejestrejke.

Det har kostet både livskvalitet, funktionsniveau – og i nogle tilfælde også liv, siger Klaus Lunding, formand for Danske Patienter.

Danske Patienter har gennemgået de nyeste tal for aflyste og udskudte behandlinger fra samtlige regioner, og selvom man ikke kan sammenligne tallene på tværs, fordi de er opgjort forskelligt, så tegner det tilsammen et dystert billede.

Som situationen er lige nu, hvor puklerne ikke bliver afviklet hurtigt nok, så kommer nogle patienter unægtelig til at vente meget længe på deres behandling. Det er en virkelig skidt situation, som vi skal have løst, siger Klaus Lunding.

Langsom pukkelafvikling får store konsekvenser for patienter

Ifølge en beregning fra Sundhedsstyrelsen i august måned ville efterslæbet være afviklet om to år, hvis regionerne øger aktiviteten med fem procent. Det er imidlertid ikke sådan, det forholder sig i praksis, vurderer Danske Patienter på baggrund af de officielle opgørelser og udmeldinger fra regioner og hospitaler.

Dels fordi sygeplejestrejken har forlænget ventelisterne yderligere som følge af både arbejdsnedlæggelse og afholdelse af ferie, og dels fordi der har været ekstraordinært mange akutte luftvejsinfektioner, som har fyldt på hospitalerne. Samtidig er fleksibilitetsaftaler i flere regioner nu blevet opsagt af Dansk Sygeplejeråd, og vi kigger ind i et efterår, hvor stigende coronasmitte og influenza formentligt kommer til at fylde på hospitalerne. Det giver til sammen et decideret alarmerende billede.

Det kan tage mange år at komme i bund med det her tempo – og dertil kommer et stort efterslæb, fordi patienterne kan være blevet mere syge af at vente og dermed mere behandlingskrævende. Vi er meget bekymrede på patienternes vegne, siger Klaus Lunding og fortsætter:

Vi opfordrer på det kraftigste regioner, hospitalsledelser og medarbejdere i sundhedsvæsenet til at gå i en konstruktiv dialog og finde ud af, hvordan man kan få genskabt arbejdsglæden, så man hurtigst muligt kan få skruet op for aktiviteten.

Minister bør sætte sig i spidsen

Danske Patienter opfordrer desuden sundhedsminister Magnus Heunicke til at sætte sig i spidsen for at samle parterne, så man sikrer, at den samlede kapacitet i sundhedsvæsenet bliver udnyttet tilstrækkeligt.

Vi vil gerne forsikres om, at man gør alt hvad man kan, for at få de mest behandlingskrævende patienter effektivt igennem. Man er nødt til at hjælpe hinanden på tværs af hospitaler, men også på tværs af regionsgrænser – ligesom man skal inddrage den private sektor. Og så bør man se på, om andre personalegrupper kan komme i spil, så aktiviteterne kan skrues op. Det er en fælles opgave, at vi kommer i bund, siger Klaus Lunding.

På længere sigt mener Danske Patienter, at situationen bør give anledning til en gennemgribende reform af sundhedsvæsenet – så man blandt andet sikrer, at patientforløbene bliver effektive uden unødige genindlæggelser og at man fjerner overflødige behandlinger og procedurer, som ikke gavner patienterne.

Det løser ikke udfordringen her og nu, men vi er nødt til at forholde os til, hvordan vi kan fremtidssikre sundhedsvæsenet – først og fremmest for patienternes skyld, men også for personalets, som gerne skal gå glade på arbejde og være motiverede til at hjælpe deres patienter, siger Klaus Lunding.
Emne

Kontakt

Rikke Skovgaard. Foto: Tea Petersen

Rikke Skovgaard

Kommunikationschef
31 18 93 42

Appel til ministeren, Danske Regioner og KL

Danske Patienter har sendt appellen til sundhedsminister Magnus Heunicke, de fem regionsrådsformænd samt KLs formand på sundhedsområdet tirsdag den 2. november 2021.

Fakta: Så mange patienter står i kø

  • Region Hovedstaden: 18.480 ambulante besøg og 15.013 kirurgiske indgreb er udskudt.
     
  • Region Midtjylland: Estimeret omkring 15.000 ambulante besøg og 14.000 operationer er udskudt.
     
  • Region Syddanmark: Regionen har ingen samlet opgørelser over udskudte behandlinger, men alene sygeplejestrejken på Sygehus Lillebælt har medført omkring 11.000 udskudte kontakter.
     
  • Region Sjælland: Omkring 7.000 ambulante besøg og 600 operationer er udskudt.
     
  • Region Nordjylland: Omkring 4.500 patientkontakter, som blev udskudt under sygeplejestrejken, er endnu ikke håndteret.