Suspendering af patientrettigheder løser ikke sundhedsvæsenets problemer

Pressemeddelelse
none

Danske Patienter anerkender, at sundhedsvæsenet er under pres og tager beslutningen om at suspendere udrednings- og behandlingsretten til efterretning. Nu er det afgørende med klar kommunikation til de berørte patienter og en samlet plan for rekruttering og kapacitet i sundhedsvæsenet.

Regeringen har på opfordring fra sundhedsmyndighederne besluttet at suspendere en række patientrettigheder midlertidigt – herunder også udredningsretten og behandlingsgarantien. Danske Patienter tager beslutningen til efterretning, men understreger, at det er en alvorlig situation for patienterne.

Vi anerkender behovet for at minimere presset i sundhedsvæsenet her og nu, men det er selvfølgelig en bekymrende nyhed for patienterne, siger Danske Patienters formand, Klaus Lunding som dog er glad for, at suspenderingen foreløbigt udløber om fire uger.


Vigtigt at opretholde udredningskapacitet

Ifølge Danske Patienter kan især suspenderingen af udredningsretten få langsigtede konsekvenser – ikke bare for patienterne, men også for sundhedsvæsenet:

Det bider sig selv i halen, for patienterne vil være mere behandlingskrævende, hvis de kommer for sent i gang med behandling. Det er vigtigt, at man sørger for at have en kapacitet, som kan sikre, at alvorlige sygdomme ikke får lov til at udvikle sig, siger Klaus Lunding og fortsætter:

Det er også utrolig vigtigt, at man får kommunikeret klart ud, at man stadigvæk skal gå til lægen, hvis man har symptomer på sygdom. Når man suspenderer patientrettigheder, sender det et signal om, at sundhedsvæsenet er maksimalt presset, og vi kan godt frygte, at borgere med symptomer holder sig væk fra lægen i et misforstået hensyn, fordi ikke vil belaste sundhedsvæsenet.

Information til patienterne er vigtig

Suspenderingen af behandlingsgarantien vil især ramme de tusindvis patienter, som i forvejen har fået udskudt deres operation eller behandling. For dem er situationen også alvorlig, siger Klaus Lunding:

Behandlingsgarantien har de facto været sat ud af kraft i noget tid, og mange patienter har allerede ventet længe på deres behandling – nogle med svære smerter og nedsat livskvalitet, hvilket påvirker både familielivet og arbejdsevnen.

For dem er det afgørende med en plan – enten i form af en ny dato for operation eller som minimum en dato for, hvornår der bliver fulgt op på deres situation. Det er også vigtigt, at de får klar besked på, hvordan de skal forholde sig og hvor de skal henvende sig, hvis deres situation ændrer sig.

Og sidst men ikke mindst er det afgørende, at patienterne bliver visiteret efter en individuel lægefaglig vurdering ud fa nationale kriterier, som er fastlagt af Sundhedsstyrelsen, slår Klaus Lunding fast.

Det løser ikke de grundlæggende problemer

Danske Patienter mener, at fokus bør være på at løse de grundlæggende problemer i sundhedsvæsenet – både på kort og lang sigt.

Der kommer ikke mere personale ved at suspendere patienternes ret til udredning og behandling. Og dét er den største udfordring for sundhedsvæsenet i øjeblikket, siger Klaus Lunding.

Fokus bør fortsat være på at fastholde og rekruttere medarbejdere, kigge på fleksibel opgaveløsning på tværs af faggrupper og udnytte kapaciteten på tværs af det offentlige og private sundhedsvæsen.

Og på den længere bane skal en samlet rekrutteringsplan og en sundhedsreform være med til at sørge for et mere effektivt sundhedsvæsen, hvor vi blandt andet mindsker fejl og overflødige procedurer samt undgår unødige genindlæggelser, slutter Klaus Lunding.

Kontakt

Rikke Skovgaard. Foto: Tea Petersen

Rikke Skovgaard

Kommunikationschef
31 18 93 42