Fint udspil fra regionerne om behandlingsråd

Høringssvar
none

Danske Patienter ser positivt på Danske Regioners forslag til model for et kommende behandlingsråd, men har en stribe bud på præciseringer undervejs.

Regionernes model til et kommende behandlingsråd følger på mange måder de anbefalinger, Danske Patienter har givet tidligere. Det er en af grundene til, at Danske Patienter helt overvejende mener, at der er tale om et positivt tiltag. 

Det er glædeligt, at patienter med konkret erfaring med en given sygdom og behandling får en rolle i både Behandlingsrådet og i fagudvalgene, fordi de kan bidrage med ekstremt værdifulde perspektiver. Det er imidlertid også vigtigt at inddrage mere generelle erfaringer på området, og denne betoning mangler i oplægget. 

Uholdbart, hvis ny teknologi skal diskvalificeres på grund af pris

Desuden opfordrer vi til at prioritere hele patientforløbet og ikke kun fokusere på sygehusdelen. Implementeringen af teknologi i regioner har også betydning i kommuner, og en stor del af behandlingen ligger i kommunerne. Derfor er det nødvendigt, at KL også bliver repræsenteret i Behandlingsrådet.

Og så vil Danske Patienter gerne påpege, at modellen er uklar i forhold til, om nye teknologier kan anbefales, hvis de er lidt dyrere, men meget bedre? Eller er det givet, at en løsning både skal være billigere og bedre, før den lever op til formålet? Sidstnævnte tolkning vil være en stopklods for al innovation og udvikling i sundhedsvæsenet.

Det er uacceptabelt, hvis en ny og bedre teknologi fravælges alene på grund af prisen.

Godt, at Behandlingsråd ikke skal prioritere mellem sygdomme

Overordnet set er Danske Patienter dog tilfredse med, at Behandlingsrådet ikke skal tage stilling til, om sygdomsområder er over- eller underprioriterede.

Det må i sidste ende være et politisk ansvar at beslutte, hvilke områder sundhedsvæsenets ressourcer skal allokeres til. Politikerne har et demokratisk mandat til at træffe svære beslutninger, og derfor bør et prioriteringsansvar aldrig delegeres til et eksternt råd.

Læs hele Danske Patienters høringssvar her.

Kontakt

Johanne Kure. Foto: Tea Petersen

Johanne Kure

Chefkonsulent
33 41 47 54

Behandlingsråd skal rydde op i sundhedsvæsenet

Mere af det, der gavner patienterne – og væk med det overflødige. Det bør være essensen af et kommende behandlingsråd, mener Danske Patienter.

Læs mere

► Find Danske Regioners model for Behandlingsrådet her.