God life science-strategi kræver stærkt patientfokus

Pressemeddelelse
none

Danske Patienter bakker op om, at regeringen vil sikre bedre rammer for life science-industrien, men nytten for patienterne skal være drivende for udviklingen.

En stærk life science-industri kan skabe stor værdi for samfundet og patienterne, og derfor hilser Danske Patienter det velkommen, at regeringen vil sikre bedre rammer med en ny strategi.

Potentialet for patienterne er stort. Kunstig intelligens, telemedicin og wearables kan sikre hurtigere og mere præcis diagnostik, mere fleksibel behandling og generelt fremme en sundere livsstil i befolkningen, siger Klaus Lunding, formand for Danske Patienter.


Hvor er borgeren og patienten?

Men selvom der også er et stort vækstpotentiale i life science-industrien, og at den bidrager til en væsentlig del af den danske eksport, er det ifølge Danske Patienter vigtigt at holde fast i, at hele formålet med life science dybest set at give mennesker et bedre liv.

Strategiens initiativer har et stærkt fokus på at skabe værdi for erhvervsliv og samfundsøkonomi, mens initiativer, der skal sikre, at udviklingen rent faktisk skaber værdi for patienten stort set ikke er beskrevet. Det er ganske enkelt ikke nok, at man skriver, at man vil have patienten i centrum – patienten skal være med til at definere de behov, der skal være styrende for strategien, siger Klaus Lunding.

Hvis strategien skal blive en succes, der gavner borgere og patienter, er det ifølge Danske Patienter afgørende at inddrage borgere, patienter og sundhedspersonalet i de indsatser, der indgår i strategien.

Desværre indeholder strategien ingen tiltag, der konkret beskriver hvordan inddragelsen og partnerskaber med patienter og klinikere bliver omdrejningspunktet i udviklingen af løsninger.

Det overrasker os faktisk, at det slet ikke er med. En strategi, der ikke først og fremmest er baseret på en grundig inddragelse og analyse af patienters behov, risikerer at føre til overbehandling og sygeliggørelse af patienter, og stille borgere og patienter overfor en jungle af teknologiske løsninger, som er umulige at navigere i, siger Klaus Lunding.


Patientens data må ikke blive en salgsvare

Teknologier, der på baggrund af livsstilsdata kan bidrage til at fastlægge den enkelte borgers risiko for at udvikle diabetes eller hjertesygdom er umiddelbart godt. Det kan gøre, at patienten kommer tidligt i behandling, og at sygdommen ikke udvikler sig.

Men det kan også betyde, at man som borger bliver præsenteret for en lille risiko for en sygdom, som måske aldrig ville udvikle sig. I så fald bliver man sygeliggjort af teknologien og skal leve med nedsat livskvalitet på grund af angsten for at udvikle sygdom.

Når strategien primært fokuserer på løsninger, som skal skabe bedre vilkår for virksomheder, skabes der et billede af, at patienternes data bliver en salgsvare – og det risikerer på den lange bane at skade patienternes og borgernes tillid og vilje til at stille data til rådighed for forskning, siger Klaus Lunding.


Lav partnerskab med patienterne

Danske Patienter opfordrer sundhedsministeren til at tage initiativ til at udvikle en supplerende strategi, der har fokus på værdi for patienten og sætter rammerne for partnerskaber.

Industriens Fond og staten bør afsætte betydelige ressourcer til at sikre et partnerskab med patienter og sundhedspersoner, så man sikrer, at de løsninger der bliver udviklet, rent faktisk skaber værdi for borgere, patienter og sundhedsvæsen, slutter Klaus Lunding.

Kontakt

Rikke Skovgaard. Foto: Tea Petersen

Rikke Skovgaard

Kommunikationschef
31 18 93 42