Helbredstjekket er et postivt skridt

Nyhed
none

Gode intentioner i kommende udspil fra sundhedsministeren - men tilbud om helbredstjek kan ikke stå alene, hvis man vil nå de mest udsatte danskere.

I Politiken i dag kan man læse om regeringens nye tanker for sundhedsområdet. De udsatte danskere skal tilbydes et sundhedstjek hos egen læge det ser vi meget positivt på i Danske Patienter, men der skal mere til.

Tilbud om helbredstjek i almen praksis vil betyde, at kronisk sygdom kan opspores hurtigere hos en række mennesker, som ellers ville gå alt for længe med deres uopdagede sygdom. Det kan få fatale konsekvenser for patienterne, hvis sygdomme som for eksempel diabetes, KOL, hjerte-kar-sygdomme og depression bliver for sent opdaget. Derfor er tilbuddet om et helbredstjek en god idé.

Mød borgeren, hvor borgeren er

Men, der er desværre grupper af særligt udsatte borgere, man ikke når ved tilbuddet om et helbredstjek i almen praksis. Det gælder for eksempel en række mennesker med psykisk sygdom og for mange enlige mænd, der ofte ikke går til læge, når de mærker symptomer på en sygdom. Og de vil i de fleste tilfælde heller ikke reagere på et brev fra deres læge med tilbud om at møde op til et sundhedstjek.

Hvis vi for alvor skal indfri potentialet ved helbredstjek og øge ligheden i sundhed, er det nødvendigt at styrke indsats–en på flere fronter. Det handler om at møde borgeren dér, hvor borgeren rent faktisk er. Det er for eksempel på arbejdspladsen, i indkøbscentret, på væresteder for psykisk syge og i borgernes eget hjem.

Danske Patienter ser frem til at se det samlede sundhedsudspil og håber på tiltag, der tager udgangspunkt i patienternes faktiske behov.