Husk at tale med lægen, når du er syg

Nyhed
Ikon som billede - chat

Du må stadig GERNE kontakte din egen læge, uanset om det handler om mistanke om coronavirus eller noget andet. Det foregår for tiden bare på en lidt anderledes måde.

Coronakrisen har fået som utilsigtet konsekvens, at de praktiserende læger melder om et markant fald i antallet af henvendelser, de får fra deres patienter.

PLO vurderer ifølge Avisen Danmark, at landets praktiserende læger har oplevet et fald målt på økonomisk omsætning på 40 procent.

Og det er bekymrende, hvis folk, der ellers ville have kontaktet deres læge nu undlader at gøre det på grund af coronakrisen, siger direktør Morten Freil fra Danske Patienter.

Det er utrolig vigtigt, at man kontakter lægen, når der er noget galt. Man må ikke begynde at selvdiagnosticere, for så kan man komme til at overse noget alvorligt, som kræver hurtig behandling, siger Morten Freil.

Han mener, at det er historierne om det kommende pres på sundhedsvæsenet samt myndighedernes opfordringer til at holde sig hjemme, der nu også får folk til at undlade at kontakte lægen, når de skranter eller skal bestille tid til kontrol.

Læs også: Målrettet coronainformation til patienter og pårørende

Men selv om vi alle sammen skal være opmærksomme på at forhindre smittespredning, skal vi altså ikke undlade at kontakte lægen af den grund, siger han.

Selvom samfundet kører på en anden måde i disse dage, er det stadig den praktiserende læge, der er indgangen til sundhedsvæsenet – uanset om man har mistanke om corona eller andet. Man skal bare være opmærksom på, at man ikke skal dukke op i lægepraksis uanmeldt, men altid ringe først, siger Morten Freil.

Da coronavirusset begyndte at brede sig i Danmark, gav myndighederne udtryk for, at man skulle holde igen med at kontakte lægen med ting, der kan vente. Og det bakker Danske Patienter stadig op om.

Hvis man har en knyst på tåen, eller i årevis har gået rundt med den samme smerte i hoften, så kan det måske være, at man skal vente med at kontakte lægen, indtil situationen er drevet over. Men det er samtidig ekstremt vigtigt at sige, at hvis man er det mindste i tvivl, om symptomer kan være tegn på noget alvorligt, så skal man ringe. Man skal hellere ringe en gang for meget end en gang for lidt, siger Morten Freil.

PLO’s guide til kontakt med lægen

  1. Ring altid først
  2. Måske bliver du tilbudt konsultation via telefon eller video
  3. Du bliver tilbudt en konsultation, hvis det er nødvendigt
  4. Kom helst alene til lægen og til tiden
  5. Hvis du har symptomer på coronavirus, skal du kontakte din læge inden du møder op.

Se guiden på Facebook