Hvad er vigtigst – teori eller empati?

Inddragelse
none

Tænketank for Brugerinddragelse har gennemført en række møder, der bidrager med vigtige perspektiver til arbejdet med inddragelse af patienter og pårørende. For hvad er vigtigst – teori eller empati?

De sundhedsprofessionelle skal have nogle værktøjer. Så kører det. Det er en af de tanker, der fylder meget i forbindelse med ønsket om at implementere patient- og pårørendeinddragelse på landets hospitaler og i kommunerne, hvis man spørger Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet (ViBIS). Men virkeligheden er en lidt anden. Det står klart efter den første række af møder i Tænketank for Brugerinddragelses ekspertgrupper.

Hvor vi fokuserer meget på færdigheder og værktøjer, fokuserer mange deltagere i vores ekspertgrupper på personlighed og evnen til at føle empati som meget vigtigere forudsætninger for at kunne inddrage patienter og pårørende, siger projektleder Vibe Hjelholt Baker fra ViBIS, der står bag Tænketank for Brugerinddragelse.
Læs også:

Ekspertgruppen for undervisere fra sundhedsuddannelserne gennemførte en øvelse, hvor de skulle lave en ”påklædningsdukke”, der skulle svøbes i tøj, der skulle repræsentere de vigtigste forudsætninger for at kunne inddrage brugerne. Men det handler slet ikke om de ting, man kan tage på, hvis man spørger underviserne selv – det handler om, hvem man er.

Vi blev overraskede over, at underviserne valgte at tegne dukker med store ører og store hjerter i stedet for at iklæde dem tøj, der kunne repræsentere faglige kompetencer. De lagde vægt på, at man som menneske kan lytte og føle, hvilket bestemt også er vigtige egenskaber. Vi mener dog stadig, at det er en klar fordel at have kendskab til metoder og værktøjer, men det her viser os, at der er nogle andre perspektiver, der er lige så vigtige – og som fylder mere, end vi troede, siger Vibe Hjelholt Baker.

Skal man give dem det, de vil have?

Baggrunden for arbejdet i tænketanken er ønsket om at finde ud af, hvordan man bedst styrker arbejdet med brugerinddragelse i sundhedsvæsenet. Derfor er der i tænketanken ekspertgrupper med både ledere, kvalitetsmedarbejdere, brugere, undervisere, klinikere og forskere.

Læs også:

De bidrager alle med vigtige perspektiver, der kan gøre det klart, hvor udfordringerne er – og hvordan man skal gribe arbejdet med brugerinddragelse an. Lederne har et andet udgangspunkt og nogle andre rammer end klinikerne – og underviserne har deres virkelighed på sundhedsuddannelserne.

Det er tydeligt, at der er mange forståelser af, hvad brugerinddragelse er. Input fra tænketanken får os til at overveje, om vi i ViBIS i højere grad skal arbejde på at give de sundhedsprofessionelle dét, de efterspørger, så de på den måde kan ændre status quo og sikre bedre inddragelse af patienterne – frem for at forsøge at ændre den måde, de tænker brugerinddragelse på, siger Vibe Hjelholt Baker.

I næste uge mødes tænketankens ekspertgruppe for ledere. Det er det første møde i ledergruppen.

Det er en vigtig gruppe. De er nøglen til at ændre og forbedre sundhedsvæsenet, da de sætter rammerne for det arbejde, der skal udføres af de sundhedsprofessionelle. Det bliver spændende at se, hvad denne gruppe prioriterer og kan rykke ved, siger Vibe Hjelholt Baker.


none

Tænketanken for brugerinddragelse

Tænketank for brugerinddragelse er et samarbejde mellem ViBiS, Danske regioner og Kl.

Tænketanken skal sikre vidensdeling og –udvikling blandt kerneaktører i sundhedsvæsenet. Formålet er at skabe en bedre og mere holdbar implementering af brugerinddragelse i praksis.

Læs mere om tænketanken her.