Inddragelsespiloter skaber ny praksis

Interview

Inddragelsesworkshop ruster sundhedsprofessionelle til at gå forrest i projekter med inddragelse af borgere. Det har skabt ny praksis i Ikast-Brande Kommune.

Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet (ViBIS) uddanner sundhedsprofessionelle i rollen som inddragelsespiloter. Det skal gøre de sundhedsprofessionelle parate til at tage styringen for inddragelsesprojekter på deres arbejdsplads.

En af de sundhedsprofessionelle, som tidligere har været på workshoppen, er Inge Høy Rahbek, der er lokalleder for Sygeplejen Team Nord i Ikast-Brande Kommune:

Jeg meldte mig til ViBIS’ inddragelsespilotworkshop, fordi jeg var interesseret i, hvordan vi kunne inddrage borgeren i større grad. Jeg ønskede at få viden om, hvordan vores sygeplejersker kunne bringe borgerens viden og ressourcer i spil og skabe værdi for borgeren.

I Ikast-Brande Kommune har de ikke arbejdet med et stort inddragelsesprojekt. Workshoppen har dog skabt nye perspektiver, som har ført til ændringer i den daglige praksis.

Mange af vores borgere har komplekse forløb, hvor de har kontakt til mange sundhedsprofessionelle. På de tværfaglige koordineringsmøder, hvor borgerens forløb planlægges, har vi ændret praksis. Vi har givet borgeren større indflydelse på møderne, hvilket har betydet, at borgeren har kunne bringe sin viden i spil og påvirke dagsordenen, forklarer Inge Høy Rahbek.

På workshoppen fortæller ViBIS ikke de sundhedsprofessionelle, hvordan de konkret skal gennemføre deres inddragelsesprojekter. 

Vi sår frø. Det vil sige, at vi forsøger at skubbe deltagernes projekter i gang, og peger de sundhedsprofessionelle i den rigtige retning. Vi giver dem eksempelvis viden om, hvor de kan finde litteratur, og vi præsenterer dem for forskellige inddragelsesprojekter og redskaber. Det skal skabe inspiration, forklarer projektleder Josine Elvekjær Legêne fra ViBIS. 

I videoen fortæller Josine Legêne om rollen som inddragelsespilot.

Vil du være inddragelsespilot?

Skal du som sundhedsprofessionel til at begynde et inddragelsesprojekt? Eller vil du gerne have løftet dit vidensniveau og få inspiration til, hvordan du inddrager patienter og pårørende? Så tilmeld dig en af ViBIS’ workshops om inddragelses her i efteråret. Der bliver holdt workshops i Aarhus og København, og der workshops for både hospitalsansatte og sundhedsprofessionelle i kommunalt regi.