Lovforslag løser ikke alle problemer på bosteder

Nyhed
none

Der er stadigvæk plads til forbedringer i forslaget om bosteder til psykisk syge, mener Danske Patienter, som sammen med andre organisationer foreslår fire konkrete ændringer.

For få sengepladser, for lidt personale og dårlige fysiske rammer. Sådan lyder det fra Danske Patienter, som i samarbejde med otte andre patient-, pårørende- og fagorganisationer har lavet en fælles pressemeddelelse stilet folketingspolitikerne, der i øjeblikket behandler lovforslag om oprettelsen af særlige pladser på psykiatrisk afdeling og ændring af reglerne om tvangsflytning.

Vi opfordrer politikerne til i de kommende år at sikre et generelt kvalitetsløft på de kommunale bosteder, står der i pressemeddelelsen.

Undergraver patienternes rettigheder

Udover at lovforslagene er utilstrækkelige, indeholder de elementer, der risikerer at undergrave beboernes rettigheder og sikkerhed for god behandling. Det gælder ikke mindst den del af forslaget, der giver kommunen ret til at bestemme, hvem der bliver indlagt. 

Det bør være lægen, der bestemmer, hvem der skal indlægges. Ellers risikerer vi, at dem, der bliver indlagt, ikke får gavn af det, og at alvorligt syge ikke kan blive indlagt, fordi pladserne er optaget af dem, kommunen bare gerne vil af med, siger Thorstein Theilgaard, Generalsekretær i Bedre Psykiatri. 

Fire konkrete forslag

Selvom politikerne tidligere har imødekommet nogle af de kritikpunkter, som blandt andre Danske Patienter har fremført i forbindelse med de tidligere fremsatte lovforslag, er der stadig nogle væsentlige udfordringer med det nye forslag, som politikerne bør forholde sig til.

Dansk Sygeplejeråd, Socialpædagogernes Landsforbund, SIND, Lægeforeningen, Dansk Psykiatrisk Selskab, Ergoterapeutforeningen, Danske Patienter, Bedre Psykiatri og Dansk Psykolog Forening foreslår derfor følgende ændringer til lovforslaget:

1. Afsæt flere penge eller sæt antallet af pladser ned

Der er ikke afsat tilstrækkeligt mange ressourcer til at sikre behandling af høj kvalitet til de 150 indlagte patienter.

2. Lad patienterne beholde deres bolig under indlæggelse

Regeringen vil lade kommunerne smide psykisk syge ud af deres bosted, mens de er indlagt, og eventuelt flytte dem til andet bosted efter udskrivning. Samtidig vil de give kommunen mulighed for at nægte borgeren indlæggelse på de nye afdelinger, hvis de modsætter sig opsigelsen af deres bolig. Begge dele er alvorlige krænkelser af psykisk syges rettigheder, som ville være helt uhørt for andre borgere som for eksempel plejehjemsbeboere eller børn på døgninstitutioner.

3. Gør misbrug til et afgørende visitationskriterium

Vold og trusler hænger næsten altid sammen med misbrug. Regeringen bør derfor prioritere misbrug højere som visitationskriterium. Det vil være med til at sikre, at misbrugsbehandling bliver en integreret del af indlæggelsen.

4. Indlæggelse skal være en faglig beslutning

Den faglige vurdering af om borgeren har gavn af tilbuddet skal stå helt i front. Derfor bør visitation kun kunne ske efter en positiv indstilling fra et fagligt funderet visitationsforum, hvor kun repræsentanter fra kommuner og regioner har stemmeret. I det tilfælde at der ikke er ledige pladser, bør visitationsforum give forpligtende vejledning for den individuelle indsats.

Ni organisationer siger fra

Lovforslag løser ikke alle problemer på bosteder.

Det skriver Danske Patienter, Dansk Sygeplejeråd, Socialpædagogernes Landsforbund, SIND, Lægeforeningen, Dansk Psykiatrisk Selskab, Ergoterapeutforeningen, Bedre Psykiatri og Dansk Psykolog Forening i en fælles pressemeddelelse til politikerne.

Se meddelelsen her.

For dårlig satsning på hjælp til psykisk syge

none

Psykiatrien halter efter, skrev Danske Patienter tilbage i 2013 i en kritik af finansloven.

Læs mere her. 

Hvor er de 2,2 milliarder i psykiatrien?

Hverken de psykiske syge selv eller deres pårørende mærker den store økonomiske indsprøjtning fra 2014, viser nye tal fra Bedre Psykiatri.

Læs mere her.

Skolebørn med psykisk sygdom er dårligere stillet end børn med andre diagnoser

none

72 procent af de børn, der har psykisk sygdom, kommer bagud i skolen. Det er dobbelt så mange som børn med andre diagnoser.

Læs mere her.