Medicinske patienter skal have rettigheder

Nyhed
none

Medicinske patienter med komplicerede sygdomsforløb nyder langtfra de samme rettigheder som deres medpatienter – det skal der laves om på, nu!

Når sundhedsvæsenets økonomi presses til det yderste bliver de patientgrupper, der har en eksplicit ret og krav på behandling, prioriteret på bekostning af de patientgrupper, der har mere diffuse behandlingsbehov, og derfor reelt ikke er omfattet af rettighederne.

Medicinske patienter bliver klemt

Gennem de seneste år har flere og flere patienter fået eksplicitte rettigheder med det udvidede frie valg, pakkeforløb med videre. Det er positivt og godt – men de medicinske patienter er blevet klemt i udviklingen. Medicinske patienter har ofte flere sideløbende lidelser som blandt andet gigt, nyresygdomme, hjerte- og lungelidelser og diabetes. Hvorfor skal ventetidsgaranti og pakkeforløb ikke tilbydes disse og alle andre, der kan have gavn af dem?

Regeringen har sammen med Dansk Folkeparti aftalt, at der skal udarbejdes en handlingsplan for det medicinske område. Danske Patienter peger i det politiske indspil på en række konkrete og forpligtende initiativer, som bør inddrages i handlingsplanen, for at sikre et løft på det medicinske område. Herunder:

  • Pakkeforløb
  • Rettidige, kvalificerede og tilstrækkelige rehabiliteringstilbud
  • Forløbsprogrammer og forløbskoordinatorer
  • Systematisk inddragelse af patienter og pårørendes viden og ressourcer
  • Forpligtende kvalitetsstandarder
  • Tilstrækkelig kapacitet og ressourcer