Nødvendigt med bedre hjælp til mennesker med psykiske problemer

Nyhed
none

Hjælpen til mennesker med psykiske lidelser skal styrkes, mener Sundhedsstyrelsen, som i dag har offentliggjort nye anbefalinger. Det er en god og nødvendig udmelding, mener Danske Patienter.

Sundhedsstyrelsen udgiver i dag 38 anbefalinger, som skal forbedre indsatser for mennesker med behov for hjælp inden for psykiatrien. Danske Patienter tager positivt imod anbefalingerne, som skal bidrage til større lighed i sundhed for mennesker med psykiske lidelser.

Det er nogle gode anbefalinger – og vi ser meget frem til, at de bliver omsat til konkrete og forpligtende initiativer, som skal løfte indsatsen over den desværre voksende gruppe af mennesker, som har psykiske udfordringer, siger formand Camilla Hersom fra Danske Patienter.

Behov for helhedsorienteret indsats

Mennesker med psykiske lidelser lever op til 20 år kortere end mennesker uden en psykisk lidelse. Bag den ulighed ligger blandt andet stigmatisering, som er medvirkende til, at fysisk sygdom bliver opdaget senere, og dermed ikke bliver behandlet i tide.

Det er et kæmpe problem – ikke mindst i en tid, hvor antallet af mennesker flere diagnoser på tværs af fysisk og psykisk sygdom er stigende. De har behov for en helhedsorienteret indsats, hvor kroppen ikke deles i psyke og krop, og hvor indsatserne hænger sammen, uanset om man har brug for hjælp fra både hospital og kommune, siger Camilla Hersom.

Ifølge Danske Patienter er der desuden behov for langt mere fokus på psykiske følgesygdomme af kroniske fysiske sygdomme hos det sundhedsfaglige personale.

Vi ved, at mennesker med kronisk sygdom har betydelig øget risiko for at få en psykisk lidelser som for eksempel angst eller depression. Og desværre ved vi også, at mange oplever, at der ikke er fokus på deres mentale sundhed i behandlingsforløbet, siger Camilla Hersom. 

Nemmere adgang til psykologhjælp

Ifølge Danske Patienter er det generelt vigtigt, at tilgangen til behandling bliver bredere end medicin – og at patienter kan få en bred palet af tilbud, som trækker på nyeste viden og giver adgang til individuelt tilpasset behandling. En konkret løsning er gratis adgang til psykolog, mener Danske Patienter.

Det duer ikke, at pengepungen kan sætte en stopper for relevant hjælp. Og så bør man udvide gruppen, som har adgang til gratis psykologhjælp, så det bliver efter behov i stedet for ud fra særlige omstændigheder, siger Camilla Hersom.

Husk de pårørende

Det er også vigtigt, at sundhedsvæsenet i højere grad end i dag arbejder ud fra en tilgang, hvor man anerkender betydningen af de pårørende – både som en vigtig ressource for den ramte, men også som personer, der kan have behov for støtte for at leve op til den rolle.

Det er hårdt at være pårørende – i høj grad også til en psykisk syg. Ved at inddrage og støtte de pårørende kan man både forbedre behandlingsforløbet for den syge og sikre, at den pårørende ikke også selv ender som patient på grund af det hårde pres, slutter Camilla Hersom.

Se alle anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen her.

For lidt fokus på patienters mentale sundhed

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

En rundspørge, som Danske Patienter gennemførte i juni 2018, viser, at over halvdelen af patienterne oplever, at der ikke er fokus på deres mentale sundhed i behandlingsforløb.

Rundspørgen viser også, at:

  • patienterne savner fokus på deres hverdag og deres samlede forløb i behandlingen.
  • inddragelse er vigtigt for patienterne – og en stor andel oplever, at de ikke bliver inddraget tilstrækkeligt.
  • der er store udfordringer med koordinering af patienternes forløb.
  • patienterne i høj grad er villige til at dele deres data – både til brug for egen behandling og forskning.

Læs hele rundspørgen her.

Ni patienter fortæller om psykiske konsekvenser af fysisk sygdom 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Danske Patienter har samlet ni historier om, hvordan det er at leve med psykiske problemer som følge af en alvorlig eller kronisk sygdom.

Læs mere her.