Ny regering kaster redningskrans til psykiatrien

Nyhed

Danske Patienter roser regeringen for at ville give psykiatrien et tiltrængt løft med en 10-års plan.

Færre genindlæggelser, kortere ventetid og længere levetid. Den nye regering vil igangsætte arbejdet med en 10-års plan for psykiatrien, og det glæder Danske Patienter.

Det er positivt – og ikke mindst tiltrængt – at man vil løfte psykiatrien, som alt for længe har været underprioriteret og underfinansieret. Det vil kræve forpligtende mål at løfte opgaven, og som vi læser regeringspapiret er det netop det, der er lagt op til, siger direktør Morten Freil Fra Danske Patienter.

Stor opgave forude

Undersøgelser viser, at patienter med psykiatriske diagnoser lever markant kortere end patienter med somatiske sygdomme – blandt andet fordi svært psykisk syge ofte går med uopdagede sygdomme som kræft og hjertesygdom.

Det er derfor en stor, men vigtig opgave, der venter forude, og derfor håber Danske Patienter, at regeringen vil afsætte de nødvendige ressourcer til at realisere ambitionerne – og at man vil inddrage alle relevante aktører på området.

Det gælder ikke kun de kliniske eksperter, men også brugerne, som har solid indsigt i, hvor skoen trykker. De kender psykiatrien indefra og kan være med til at pege på løsninger, der virker, siger Morten Freil.

Styrket forebyggelse

Regeringen nævner specifikt, at de vil styrke forebyggelsen af psykisk sårbarhed med flere tværgående behandlingstilbud, ligesom de vil udvide ordningen med gratis psykologhjælp.

Ifølge Danske Patienter er det positivt, at der kommer mere fokus på forebyggelse – det bør også gælde hos patienter med fysisk sygdom, som har øget risiko for at udvikle angst og depression.

Det kan være svært at få en alvorlig diagnose, som vender op og ned på tilværelsen, og der er alt for lang ventetid på at få hjælp til at bearbejde de psykiske mén i dag, siger Morten Freil og slutter: Man bør også se på, hvordan man kan blive bedre til at støtte de pårørende med forebyggende tilbud. De pårørende er en overset gruppe – både i psykiatrien og somatikken – selvom det er dokumenteret gang på gang, at rigtig mange er så belastede, at de går ned med stress og får depression.

Regeringen vil løfte psykiatrien

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

I aftalepapiret "Retfærdig retning for Danmark" skriver Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten om deres plan for psykiatrien.

Læs mere på side 10 her.

Ulighed mellem psykiatri og somatik

none

Dovne, farlige, opmærksomhedskrævende — mennesker med psykisk sygdom bliver mødt med negative fordomme.

Det skaber problemer for patienter og pårørende, som må kæmpe for at få den rette hjælp.

Læs mere her.