Ny udredningsret kan have negativ sideeffekt

Høringssvar
none

Ret til udredning på privathospitaler risikerer ifølge Danske Patienter at øge presset på de offentlige hospitaler. Det vil gå ud over de patienter, der ikke kan udredes i det private.

Regeringen vil med en ny ændring af sundhedsloven udbrede det udvidede fri sygehusvalg til også at gælde udredningsretten. Samtidig får alle patienter adgang til behandling på et privathospital, hvis der er mere end 30 dages ventetid. Det er begge tiltag, der kan komme patienterne til gode – men ifølge Danske Patienter kan de også medføre en række negative konsekvenser, som politikerne skal holde sig for øje.

Siden retten til hurtig udredning trådte i kraft i efteråret 2013, har den haft svært ved at leve op til sit navn. De seneste tal viser, at det stadig er op mod 40 procent af patienterne, der ikke er udredt efter de 30 dage, som loven foreskriver. Derfor er det ifølge Danske Patienter positivt, hvis patienterne kan vælge at blive udredt i privat regi i de tilfælde, hvor det offentlige ikke kan nå det inden for fristen.

Det private kan ikke udrede alle

Behandlingsgarantien har indtil videre været opdelt, så patienter med en alvorlig sygdom får ret til udvidet frit sygehusvalg efter 30 dages ventetid frem for de normale 60 dage. Den differentiering vil regeringen nu rulle tilbage, så alle patienter – alvorlig sygdom eller ej – har ret til behandling, hvis ventetiden overstiger en måned.

Danske Patienter bakker selvfølgelig op om udsigterne til hurtigere behandling, men pointerer samtidig, at tiltaget formentlig vil øge presset på de offentlige hospitaler. Det kan komme til at gå ud over de patienter, der ikke har mulighed for at blive behandlet på privathospitaler – herunder både de, der indlægges akut, og de, der er i meget komplekse behandlingsforløb. 

Udvidet frit sygehusvalg

I Danske Patienters politikkatalog kan du læse mere om organisationens holdning til et udvidet frie sygehusvalg. 

Danske Patienter understreger vigtigheden af, at udviklingen i behandlingskvalitet og ventetiderne følges tæt, så loven ikke indirekte forværrer muligheden for hurtig adgang til behandling for de patienter, der ikke umiddelbart kan drage fordel af ændringen.

Bør ikke kun gælde på hospitaler

Danske Patienter er desuden bekymrende for, at udredningsretten stadig kun henvender sig til dem, der skal udredes på et hospital. Det betyder nemlig, at den store gruppe patienter, der bliver udredt i privat- eller speciallægepraksis, ikke er sikret en tidsgaranti.

Lange forløb kan være belastende, medføre forlænget sygefravær og i nogle tilfælde betyde, at en alvorlig sygdomstilstand ikke bliver opdaget i tide. Derfor opfordrer Danske Patienter i høringssvaret til, at udredning i lægepraksis og på hospitalerne sidestilles.

Læs hele Danske Patienters høringssvar til ændringen af sundhedsloven.

Ret til effektiv og rettidig udredning

Det bør være et grundprincip, at alle – uanset sygdommens alvorlighed – skal sikres garantier ud fra, hvad der er optimalt for at opnå et godt resultat.

Desuden skal patienter sikres tilstrækkelig og let tilgængelig information om deres rettigheder, så det udvidede frie sygehusvalg bliver et reelt tilbud for alle.

Læs mere her. 

Patientrettighed: Hurtig udredning

I 2012 blev retten til hurtig udredning og udvidet frit sygehusvalg indført.

Læs her, hvad Danske Patienter skrev dengang.

none