Ny undersøgelse: Patienterne skal give de samme oplysninger igen og igen

Nyhed

Ny undersøgelse viser, at hver fjerde læge mangler informationer om deres patienter – og patienterne oplever, at de skal give lægerne de samme oplysninger igen og igen. Det er et alvorligt problem.

Både borgere og læger oplever problemer med manglende sammenhæng i sundhedsvæsenet, hvor det halter med at få delt relevant data på tværs af sektorerne. Det viser ny undersøgelse fra KMD Analyse, der bygger på svar fra 2.005 borgere og 724 læger.

Borgerne oplever gang på gang, at de skal give lægerne de samme informationer, fordi man ikke samler data om patienternes samlede forløb. Og det er dybt problematisk.

Rigtig mange patienter får behandling på tværs af sektorer og specialer. Faktisk har 1,2 millioner danskere mere end en sygdom. Og her er det essentielt, at de sundhedsprofessionelle kan få adgang til data om patienten for at kunne give den bedste behandling. Den dårlige sammenhæng mellem sektorerne resulterer i en række fejl, der kan få alvorlige konsekvenser for patienterne, siger formand Camilla Hersom fra Danske Patienter.

Undersøgelsen fra KMD viser, at 17 procent af borgerne ofte eller ved hver eneste kontakt til sundhedsvæsenet oplever, at de må give de samme oplysninger flere gange til forskellige sundhedsprofessionelle i deres behandlingsforløb. Ser man kun på svarene fra borgere, der har meget hyppig kontakt til sundhedsvæsenet, stiger andelen til 52 procent. Og det er en stor andel.

Det er utrygt for patienterne, når de sundhedsprofessionelle ikke har styr på det samlede forløb. Og det lægger et unødigt stort pres på patienterne, at de selv skal holde styr på det hele. Det bør ikke være patienternes ansvar at sikre den røde tråd i behandlingen. De er i forvejen under et stort pres, siger Camilla Hersom.

Også et problem for lægerne

Det er ikke kun patienterne, der efterspørger en større og bedre deling af data på tværs af sektorer og specialer. Undersøgelsen viser, at det i gennemsnit er hver fjerde læge, der oplever det som et stort problem, at de ikke har adgang til vigtig data om patienten i behandlingssituationen.

Særligt alvorligt er det for lægerne på landets hospitaler, hvor hele 31 procent angiver, at de ofte – eller ved hver konsultation – mangler vigtig data om patienten.

Analysen viser, at det langt fra er en selvfølge, at din læge har de tilstrækkelige data om dig, når du medvirker i en konsultation. Og det er tankevækkende, at knap hver tredje hospitalslæge tilkendegiver, at de ofte eller ved hver konsultation mangler data om patienten, siger direktør Mette Louise Kaagaard fra KMD.

Vilje til at dele data

Undersøgelsen vise desuden, at både borgere og læger er klar til at dele sundhedsdata i langt højere grad end det sker i dag. Blandt borgerne er der størst villighed til at dele data med de praktiserende læger, hospitalspersonalet og speciallægerne. Således ønsker 79 procent af borgerne at dele data med de praktiserende læger, 73 procent med hospitalets personale og 61 procent vil dele med speciallæger.

Vi ved, at patienter har interesse i at dele deres data, fordi det sikrer dem den bedst mulige behandling – og det er rart at se, at det også forholder sig sådan i befolkningen generelt. Data er altafgørende for at sikre kvalitet i den enkelte patients behandling, men også i forskningen, hvor man arbejder på at finde nye måder at behandle og forebygge sygdomme på, siger Camilla Hersom og understreger, at det selvfølgelig er vigtigt, at man sikrer en ordentlig sikkerhed i opbevaringen og brugen af data.

Samtlige lægegrupper er også åbne over for deling af data på tværs. Faktisk er det på tværs af de forskellige lægegrupper – praktiserende læger, speciallæger og hospitalslæger – kun mellem nul og 12 procent, der ikke ønsker at dele data.

På baggrund af undersøgelsen mener Danske Patienter, at regeringen bør sætte sig i spidsen for at finde ud af, hvordan vi sikrer en øget deling af data – til gavn for både patienter og sundhedsprofessionelle.

Se KMD’s undersøgelse her.