Nyt projekt skal få københavnere med kronisk sygdom til at leve sundere

Nyhed

Københavns Kommune vil give borgerne større indflydelse på deres forløb i kommunens sundhedshuse. Håbet er, at det vil løse udfordringer med at få borgerne til at opretholde gode og sunde vaner i dagligdagen.

Borgere med kronisk sygdom vil gerne leve så godt og sundt som muligt. Men det kan være svært at tilpasse sit liv nye vaner og rutiner. Større indflydelse på, hvordan ens eget forløb skal skrues sammen i kommunens sundhedshuse, skal gøre det nemmere for borgerne at leve godt.

Borgerne kan godt overholde de nye livsstilændringerne, når de er fysisk i sundhedshuset, men efterfølgende har de svært ved fastholde dem. Det skyldes blandt andet, at dårlige vaner som eksempelvis rygning, for lidt motion og dårlig kost er svære at ændre, siger projektleder Lotte Czartoryski fra Københavns Kommune.
Hvad er rehabilitering?

Rehabilitering handler om at få borgere med et nedsat funktionsniveau tilbage til en fungerende hverdag.

Det kan eksempelvis være borgere med KOL, diabetes eller hjertesygdomme.

Rehabiliteringen kan bestå af genoptræning, uddannelse og rygestop.

Kommunen sætter nu fokus på at inddrage borgere med en kronisk sygdom mere i deres rehabilitering. Det sker med hjælp fra Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet (ViBIS), der bidrager med sparring om, hvordan man styrker indsatsen omkring samtalerne mellem borgeren og sundhedspersonalet.

Borgerens egen beslutning

Det langsigtede mål med projektet er at sikre, at flere borgere gennemfører deres rehabilitering i sundhedshuset og efterfølgende holder fast i de nye vaner. En af de måder, som man forsøger at sikre dette på, er ved at give borgerne større indflydelse på beslutninger og planlægning i forløbet.

Det handler om at gøre borgeren bevidst om, at de skal tage aktivt del i deres rehabilitering. Hvis de eksempelvis selv kan være med til at træffe beslutninger om, hvilke hold de ønsker at deltage i, kan vi sammen med borgeren tilrettelægge rehabiliteringen, så den passer til deres hverdag, siger Lotte Czartoryski.


Værktøjer til dialog

Københavns Kommune har i projektet allieret sig med ViBIS, der blandt andet hjælper med at udvikle værktøjer, som kommunens ansatte kan bruge i dialogen med borgerne og derved sikre en god inddragelsesproces – og et større ejerskab til de beslutninger, der træffes.

Vi har været ude og interviewe borgerne i sundhedshusene, og vores afdækning viser, at der er potentiale for mere og bedre inddragelse – blandt andet i forberedelsen af samtalen med borgerne, dialogen om beslutninger og i de opfølgende samtaler, siger projektleder Annemette Lundmark Jensen fra ViBIS.

Bliv bedre til at inddrage

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

ViBIS holder løbende workshop om brugerinddragelse. Her får du konkrete redskaber til at facilitere inddragelsesprojekter.

Læs mere om ViBIS workshops og tilmled dig her.

Erfaringer med inddragelse

Mette Zimmer fra Gladsaxe Kommune og Rikke Reich fra Ballerup Kommune fortæller i denne video om deres erfaring med borgerinddragelse.

Se videoen her.

Inspirationskatalog

none

ViBIS har lavet et inspirationskatalog, der skal understøtte kommunernes arbejde med borgerinddragelse og hjælpe nye kommuner i gang.

Du kan downloade det her.