Patienter og læger vil skære ned på unødvendig behandling

Vælg Klogt
none

Blodprøver, røntgenbilleder og operationer, som ikke kommer patienten til gavn, skal fremover undgås. Ressourcerne skal bruges, hvor det giver mening – vi skal ”vælge klogt”.

Næsten alle lægevidenskabelige selskaber og et stort flertal af patient- og pårørendeforeningerne mener, at der bliver udført unødvendige undersøgelser og behandlinger i det danske sundhedsvæsen. Og slet ingen svarer ”nej” til spørgsmålet, om der finder unødvendige undersøgelser og/eller behandlinger sted. Det viser en rundspørge blandt paraplyorganisationerne Lægevidenskabelige Selskaber og Danske Patienter.

Rundspørgen er udført af organisationen Vælg Klogt, hvor læger og patienter samarbejder om at mindske unødvendige undersøgelser og behandlinger i sundhedsvæsenet.

Vi ved fra rundspørgen, at både læger og patienter angiver ”frygten for at begå fejl” som en af de største årsager til unødvendig behandling. Det skal vi have lavet om på, så vi handler ud fra den faglige vurdering og patientens perspektiv. Derfor er det vigtigt, at Vælg Klogt fra starten af er bygget op om samarbejdet mellem læger og patienter, siger Susanne Axelsen, projektleder for Vælg Klogt og overlæge på Aarhus Universitetshospital.

Første workshop i dag

Vælg Klogt blev oprettet ved indgangen til 2020 og er efter en etableringsperiode midt i coronakrisen nu klar med sin første workshop i dag, onsdag 24. juni. Her skal specialister og patientrepræsentanter diskutere, hvordan antallet af røntgenundersøgelser og MR-scanninger til danskere, der får ondt i lænden, kan skæres ned.

Slut med overflødig og skadelig behandling

Behandlingen af nyopståede lænderygsmerter er nemlig øvelser, fysioterapi og genoptræning, uanset om du bliver scannet eller ej. Fakta om rygsmerter viser, at mere end halvdelen af danskerne (53 %) har været generet af en form for smerter i ryg eller lænd inden for de seneste 14 dage. Det er altså mange undersøgelser, der potentielt kan gå hurtigere til dem, der udviser tegn på, at noget mere alvorligt er galt.

Vælg Klogt handler om at pege på de steder, hvor man med fordel kan omfordele ressourcer, så de kommer patienterne mest muligt til gode. Det er vigtigt at understrege, at Vælg Klogt ikke er en spareøvelse, og at projektet ikke kommer til at tage livsvigtig og nødvendig behandling, medicin eller undersøgelse fra patienter, der har behov for det, siger Anne Kaltoft, som er formand for styregruppen i Vælg Klogt og direktør i Hjerteforeningen.

Alene i 2020 vil Vælg Klogt arbejde på udvikling og implementering af anbefalinger til, hvad man bør undgå at gøre på fire forskellige sundhedsfaglige områder.

Nyt initiativ gør klar til at pege på unødvendig behandling

FAKTA: Første anbefaling, der skal drøftes

"Undgå rutinemæssig billeddiagnostisk udredning med MR-scanning eller røntgenundersøgelse hos patienter med nyopståede lænderygsmerter, når der ikke er mistanke om alvorlig lidelse"

Alvorlige lidelser kan fx være kræft, knoglebrud, lammelser i benene, påvirket blære- og/eller tarmfunktion m.m.

FAKTA: Om Vælg Klogt-organisationen

Organisationen ledes til daglig af Susanne Axelsen, næstformand i Lægevidenskabelige Selskaber (LVS) og overlæge på Aarhus Universitetshospital. Anne Kaltoft er udpeget af Danske Patienter som styregruppeformand og er direktør i Hjerteforeningen. Styregruppen består af to medlemmer fra hver af følgende organisationer: LVS, Danske Patienter og Danske Regioner.