Politik for rehabilitering

Politisk indspil
none

Alle patienter med et lægefagligt vurderet behov for rehabilitering skal have ret til en individuel rehabiliteringsplan.

Danske Patienter mener, at alle med behov skal have ret til individuel plan for rehablitering. Denne skal forpligte sundhedsvæsenet til at tilbyde et rehabiliteringsforløb ud fra nationale faglige retningslinjer – herunder retningslinjer for om rehabilitering, under hensyntagen til om indsatsen kræver særlig ekspertise eller udstyr, skal løses regionalt eller kommunalt.

Ikke en del af sundhedsloven

Rehabilitering målretter sig både den fysiske, psykiske og sociale funktionsevne. Rehabilitering er i dag del af uddannelses-, service- og beskæftigelseslovgivningen, men ikke en del af sundhedsloven. Sundhedsloven omfatter alene genoptræning, som målretter sig den fysiske funktionsevne.

Ingen sammenhæng

Der er i dag ikke klare retningslinjer for sammenhængen mellem indsatser under de forskellige lovkomplekser og sammenhængen til den sundhedsfaglige indsats.

For patienter betyder det, at rehabiliteringsforløb ofte er fragmenterede mellem forskellige aktører på tværs af hospital, almen praksis og kommune, og ofte også mellem kommunale institutioner og/eller forskellige specialer, som de selv og deres pårørende skal skabe sammenhæng imellem.

Behov for nationale retningslinjer

none
For patienter er rehabiliteringsforløb ofte fragmenterede mellem forskellige aktører på tværs af hospital, almen praksis og kommune. Danske Patienter mener derfor, at der er behov for nationale retningslinjer, der sikrer en samlet plan for patienterne. 

Læs mere i politikkatloget her.