Ret til hurtig genoptræning kræver fokus på kvaliteten

Nyhed

Det er positivt, at regeringen har fremsat et forslag, der sikrer, at patienter hurtigt kan begynde genoptræning hos en privat aktør – men det kræver fokus på kvaliteten.

Patienter har brug for hurtig genoptræning, hvis de skal komme sig ordentligt efter et behandlingsforløb eller en operation. Desværre sker det ofte, at patienterne må vente alt for længe.

Et nyt forslag om genoptræningsgaranti fra regeringen giver patienterne mulighed for at begynde genoptræning hos en privat leverandør, hvis det offentlige ikke kan tilbyde et genoptræningsforløb, der begynder inden for syv dage efter, man er blevet udskrevet med en genoptræningsplan. 

Et øget antal private aktører sikrer ikke alene, at patienterne får en rigtige genoptræning. Det mener Danske Patienter og en række andre sundhedsaktører, der er gået sammen om en kronik i Jyllands-Posten.

I kronikken sendes der en opfordring til politikerne om, at der skabes rammer, der sikrer kvaliteten af de private tilbud. Private aktører skal kunne levere de samme tilbud til patienten og geografisk dækning som kommunen.

Danske Patienter er særligt bekymret for kvaliteten af de private genoptræningstilbud til patienter med komplicerede genoptrænings- og rehabiliteringsforløb – eksempelvis hjerneskadede eller ældre borgere med demens. Denne patientgruppe har nemlig et særligt behov for en tværfaglig indsats.

Patienterne skal have sikkerhed for, at man får den rigtige genoptræning, uanset om det er privat eller kommunalt tilbud, skriver forfatterne af kronikken.

Hvis private aktører skal løfte opgaven med den komplekse genoptræning, kræver det en sammenhængende indsats, der er tæt koblet til andre tilbud i kommunen og regionen.

Læs hele kronikken i Jyllands-Posten her.

Det mener vi: Genoptræning

Alle patienter, der har et sundhedsfagligt vurderet genoptræningsbehov, skal tilbydes en genoptræningsplan og tilstrækkelig, rettidig genoptræning af høj faglig kvalitet.

Læs, hvad Danske Patienter mener om genoptræning.