Rettigheder til den medicinske patient

Politisk indspil
none

Medicinske patienter skal sikres rettigheder. Danske Patienter og Ældre Sagen foreslår individuel forløbsplan for medicinske patienter

Medicinske patienter svigtes i det danske sundhedsvæsen. Det er på tide, at de medicinske patienter får rettigheder, som skal sikre kvaliteten af deres forløb. Danske Patienter foreslår individuel forløbsplan for medicinske patienter.

Forslaget om en individuel forløbsplan indgår i et nyt indspil fra Danske Patienter og Ældre Sagen. Den individuelle forløbsplan bør bestå af et sæt af forpligtende rettigheder, der blandt andet giver den medicinske patient ret til:

  • Tværfaglig og tværsektoriel planlægning af det samlede forløb
  • Udredning ved erfaren medicinsk speciallæge
  • En forløbskoordinator, som følger patienten på tværs af sektorer og specialer
Medicinske patienter har brug for værdige og sammenhængende forløb af højeste kvalitet. I dag bliver medicinske patienter nedprioriteret i det danske sundhedsvæsen, fordi de hverken er omfattet af behandlingsgaranti, forløbsprogrammer eller andre forpligtende kvalitetskrav. Det er på høje tid, at der kommer konkrete initiativer, som kan sikre de medicinske patienter værdige forløb, siger Danske Patienters formand Lars Engberg (formand i perioden 2010-2016).

Forpligtende rettigheder vil både kunne løfte kvaliteten i den enkeltes forløb og kunne lette arbejdsgange og arbejdspres for de sundhedsfaglige personaler i det samlede sundhedsvæsen.

Læs Danske Patienters indspil her.

Anbefalinger til forløbskoordination

none
I 2011 kom der en national handlingsplan for den ældre medicinske patient. Med planen blev der afsat 97,4 millioner kroner til implementering af forløbskoordinatorer til særligt svækkede ældre medicinske patienter.

Danske Patienter kom i den forbindelse med en række anbefalinger til implementeringen.

Se dem her.