Stram økonomiaftale går ud over patienterne

Pressemeddelelse
none

Dårligere kvalitet i behandlingen kan blive konsekvensen af en stram økonomiaftale for regionerne, advarer Danske Patienter.

Der bliver ikke givet ved dørene i den nye økonomiaftale. Aftalen er så smal, at den ikke dækker de forventede øgede udgifter til den demografiske udvikling og nye – og ofte dyrere – behandlinger, og derfor vil det næsten uundgåeligt kunne mærkes i patienternes behandling, mener Danske Patienter.

Vi havde forventet, at aftalen som minimum ville ruste sundhedsvæsenet til at imødegå de forventede stigende udgifter, og havde også gerne set, at der var afsat ekstra midler til at gøre noget ved den manglende sammenhæng, som patienterne oplever i dag, siger formand for Danske Patienter, Klaus Lunding.

Den smalle aftale skal desuden ses i sammenhæng med en lige så smal aftale for kommunernes økonomi, som blev indgået i går.

Det ærgrer os, at der ikke bliver afsat den nødvendige økonomi til at skabe de rigtige rammer, så sundhedsvæsenet kan udvikle sig i takt med patienter og pårørendes behov. Det har længe været kendt, at der er behov for at styrke både kapacitet og kompetencer i kommunerne, samtidig med at der er brug for et væsentlig løft til hospitalerne, så man kan afhjælpe overbelægning på medicinske afdelinger, tilsandede akutafdelinger og et tiltrængt løft til psykiatrien. Det kommer ikke til at ske med de to aftaler, siger Klaus Lunding.

Finansloven må sikre flere midler

Ifølge Danske Patienter er det problematisk, at al udvikling og forbedring i sundhedsvæsenet skal findes gennem besparelser, effektiviseringer og prioriteringer i et i forvejen presset sundhedsvæsen.

Vi må forvente, at man i de kommende finanslovsforhandlinger finder de nødvendige midler til at sikre kvalitet og sammenhæng, siger Klaus Lunding.

Danske Patienter foreslår blandt andet, at der bliver øremærket midler til fælles finansiering, fælles ledelse og fælles organisering på områder, hvor regioner og kommuner har fælles patienter. Det fremgår af indspillet ”Patienter og pårørendes ønsker til en sundhedsreform” som indeholder ni konkrete anbefalinger.

Kontakt

Rikke Skovgaard. Foto: Tea Petersen

Rikke Skovgaard

Kommunikationschef
31 18 93 42