Stramme kriterier afskærer patienter fra psykologhjælp

Høringssvar
none

Patienter og pårørende med behov for psykologhjælp risikerer at skulle undvære på grund af for snævre rammer for tilskud, advarer Danske Patienter.

Hvis du som patient eller pårørende har behov for hjælp til at håndtere en psykisk reaktion, eksempelvis angst, skal du leve op til en lang række krav, før du kan få tilskud til en psykolog. Der må for eksempel ikke være gået mere end 12 måneder fra en diagnose er blevet stillet og du skal opfylde kriterier fra diagnosemanualen ICD-10.

Det er kriterier, som afskærer alt for mange fra at få tilskud – og dermed er der en reel risiko for, at patienter med behov for hjælp ikke kan få det med store konsekvenser for både den enkelte og samfundsøkonomien til følge, advarer Danske Patienter i høringssvar.

For nogle patienter kommer de psykiske reaktioner på en diagnose først efter flere år, når patienten oplever og erkender sygdommens begrænsninger. Med de nuværende regler er især kriteriet med 12 måneder derfor yderst uhensigtsmæssigt, hvilket Danske Patienter har påpeget flere gange.

Danske Patienter mener generelt, at psykologbehandling bør anses som en integreret del af et behandlingsforløb – og at alle, der har behov for det, skal have adgang til psykologhjælp gratis.

► Læs også: Nødvendigt at prioritere adgang til psykologhjælp

Særligt en barriere for unge

Det er særligt problematisk, at unge mellem 18-21 år kun kan få 100 procent tilskud i de tilfælde, hvor de er pårørende til dødsfald eller hvis de har diagnoser som depression og angst.

Hvis de unge selv skal betale for psykologhjælp frygter Danske Patienter, at det er en barriere for at opsøge hjælp, som i sidste ende kan få negative konsekvenser for de unges psykiske helbred. Derfor anbefaler Danske Patienter 100 procents tilskud til unge mellem 18-21 år.

Læs høringssvaret her.

Alle med behov bør have ret til psykologhjælp

none

Ifølge Danske Patienter bør alle med behov for psykologhjælp have mulighed for at blive henvist med tilskud – på samme måde som patienter med somatiske lidelser har ret til behandling.

En udvidet adgang til psykologhjælp vil være til gavn for den enkelte patients psykiske og fysiske velbefindende og dermed også for samfundsøkonomien.

Læs mere her.