Sundhedsreform: Finansiering må ikke gå ud over patienterne

Nyhed
none

Patienterne risikerer at betale prisen, hvis sundhedsreform skal finansieres af besparelser i administration, advarer Danske Patienter.

Det er en stor omstilling, sundhedsvæsenet står over for med en ny reform. Derfor bekymrer det Danske Patienter, at en del af finansieringen ifølge udspillet skal komme fra administrative besparelser.

Det er en historisk omstilling, som i sig selv har store omkostninger. Vi kan godt frygte, at man forventer at høste besparelser ved at effektivisere administrationen, før man reelt er klar til at løfte opgaven i de nye sundhedsfællesskaber, siger direktør Morten Freil fra Danske Patienter og fortsætter: Det kan give dårlige kvalitet og sammenhæng i behandlingen, og så er det patienterne, der i sidste ende betaler prisen.

► Læs også: Dét betyder sundhedsreformen for patienterne

Kolde hænder er en forudsætning for kvalitet

Danske Patienter mener tværtimod, at det kræver et løft i administrationen, hvis reformens erklærede mål om mere nærhed, sammenhæng, kvalitet og patientrettigheder skal indfries.

I dagens diskussioner om finansieringen af sundhedsreformen udtaler finansministeren, at ”der flyttes penge fra administration til patienter” – og den modstilling er farlig, mener Danske Patienter.

Der er en tendens til at modstille kolde og varme hænder, når man taler om kvalitet for patienterne. Men dokumentation, kommunikation af patienters rettigheder, planlægning af forløb og opfølgning på utilsigtede hændelser er eksempler på administrative opgaver, som er med til at sikre, at patienterne får den bedst mulige behandling. Det er med til at understøtte, at sundhedspersonalet har de bedste forudsætninger for at løse kerneopgaven, siger Morten Freil.

Fem ting i reformen, der begejstrer og bekymrer

Læs patienter og pårørendes perspektiv på sundhedsreformen: