Teknologi i sundhedsvæsenet skal tænkes strategisk

Nyhed

Deling af data og ny teknologi var de helt store sundhedstemaer på dette års folkemøde. Der er brug for retning på området, hvis det skal gavne patienter.

Det var ikke overraskende, at sundhedsdebatten igen i år kredsede om den teknologiske udvikling og de muligheder, den bidrager med – heller ikke, at prioritering i sundhedsvæsenet var hot, hot, hot. Ligesom vejret det meste af tiden.

Oven på et folketingsvalg og med et samlet sundhedsvæsen, der næsten ikke kan skrige højere om, at sundhedsvæsenet er under pres, så giver det sig selv, at dette emne også fandt vejen til Bornholm.

Teknologi skal gavne patienter

Med færre politikere på øen grundet folketingsvalget havde debatterne i mange tilfælde et mere fagligt afsæt, og det gjaldt også diskussionerne om brugen af teknologi i sundhedsvæsenet, og de udfordringer det medfører for det traditionelt tænkende sundhedsvæsen.

Vi kommer ikke uden om teknologien. Teknologierne kommer, om man vil det eller ej, så vi bliver nødt til at favne det. Og vi ved, at brug af teknologier kan gavne både patienter, der eksempelvis kan spare besøg på hospitalet, og sundhedsvæsenet, der kan få frigivet tid fra besøg til andre opgaver, siger direktør Morten Freil fra Danske Patienter, men understreger, at der er brug for en strategisk retning for området: Vi skal have en strategi for, hvordan man på en god måde kan sætte teknologien i spil inden for alle specialer, så det skaber værdi for patienten. Vi skal flytte fokus fra det helt overordnede spørgsmål om ja eller nej til teknologi og i stedet stille skarpt på patienternes behov. I den proces skal både klinikere, patienter og pårørende selvfølgelig inddrages, så brugen af teknologier giver mening hele vejen rundt.

Gode indsatser i sundhedsvæsenet

Det var ikke kun debatterne om teknologi, der gjorde Danske Patienter klogere på dette års folkemøde. Organisationen har fået øje på en række indsatser, der kan bidrage til et bedre sundhedsvæsen.

Blandt de indsatser er Region Hovedstadens fokus på børn med psykisk sygdom i grundskolen – og på, hvordan kommunernes PPR-medarbejdere kan støtte børnene i højere grad.

Der er sat et projekt i gang, hvor psykologerne i PPR bliver efteruddannet til at kunne varetage en del af børnenes behandling, og hvor kommunens skolefaglige frontpersonale – herunder AKT-lærere – bliver klædt på til at kunne støtte børnene. Det finder vi meget interessant, og måske er der potentiale for at brede det ud til børn med andre diagnoser også, siger Morten Freil.

Sundhedsdata

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Retningslinjer for brug af patientdata skal sikre grundlaget for behandling af højeste kvalitet og tryghed i befolkningen.

Nøgleordene er sikkerhed og gennemsigtighed.

Læs Danske Patienters holdning her.

Telemedicin og digitalisering

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Digitale løsninger giver mulighed for at inddrage patienterne på en ny måde. Det vigtige er her, at de nye digitale løsninger tager udgangspunkt i den enkeltes behov.

Danske Patienter har lavet en politik på området.

Find den her.