National undersøgelse kaster lys på pårørendes trivsel

Danske Patienter har i samarbejde med VIVE og TrygFonden undersøgt, hvordan pårørende opfatter deres egen rolle og opgaver på tværs af sygdomme, alder, livssituation og geografi.

At være pårørende i Danmark handler ikke bare om at smutte i supermarkedet eller svinge støvsugeren for en nærtstående. Det er en kompleks rolle fyldt med dilemmaer, følelser, ansvar – og masser af praktik.

Det viser en ny national undersøgelse om pårørende, som er en del af et større samarbejds- og udviklingsprojekt, “Hvem er de pårørende i Danmark?”, der er initieret af Danske Patienter, udarbejdet af VIVE og finansieret af TrygFonden.

For første gang undersøges pårørende til nærtstående på tværs af sygdomsgrupper, svækkede ældre, handicap og misbrug. Interviewpersonerne repræsenterer også forskellige aldre, relationer til den nærtstående, er i forskellige livsfaser og geografisk spredt udover Danmark.

Resultatet af det samlede projekt, herunder en spørgeskemaundersøgelse blandt 100.000 danskere, offentliggøres i starten af 2025.

Undersøgelsens resultater

Undersøgelsen indeholder interviews med 54 pårørende og giver vigtige indsigter i, hvordan de trives, og hvilke udfordringer, de møder i deres hverdag.

  • Pårørenderollen er både frivillig og forbundet med ambivalens
  • Der er en stor bredde i de opgaver, som pårørende varetager
  • Pårørende udfører kompenseringsarbejde i samarbejdet med fagprofessionelle
  • Pårørendes hverdagsliv påvirkes på forskellige måder
  • Hjælp, støtte og åndehuller er vigtige

Download undersøgelsen

Om undersøgelsen

Den kvalitative undersøgelse er udarbejdet af VIVE i et større samarbejds- og udviklingsprojekt, “Hvem er de pårørende i Danmark?”, der er initieret af Danske Patienter og finansieret af TrygFonden. 

Undersøgelsen er baseret på kvalitative interviews med 54 pårørende, som er udvalgt med henblik på at repræsentere en bredde i forskellige pårørenderelationer, livsfaser og de nærtståendes sygdomme/problematikker.

Projektet har til hensigt at skabe viden, som kan bruges i et fremadrettet arbejde med at inddrage pårørende på en relevant og hensigtsmæssig måde og under de rette betingelser.

Resultatet af det samlede projekt, herunder en spørgeskemaundersøgelse blandt 100.000 danskere, offentliggøres i starten af 2025.

Dato

Kontakt

Kamilla Rapin

Kamille Rapin

Projekt- og analysekonsulent
92 15 14 05