Bedre overvågning af bivirkninger (PHAIR)

Danske Patienter er sammen med en række andre parter i gang med et banebrydende projekt, der skal sikre bedre og mere effektiv overvågning af bivirkninger ved brug af kunstig intelligens.

Omkring 40.000 danskere oplever at få alvorlige bivirkninger af medicin, mens 1.500 dør - hvert eneste år. Kun ca. 1 procent bliver dog indberettet som bivirkning til myndighederne. 

Dette projekt med titlen PHAIR (Pharmacovigilance By AI Real Time Analyses) har ambitioner om at gøre overvågningen af bivirkninger mere effektiv ved at bruge kunstig intelligens. Det skal være med til at sikre, at man for eksempel kan få fjernet skadelig medicin fra hylderne langt hurtigere end i dag.

Omdrejningspunktet i PHAIR-projektet er udviklingen af en såkaldt super computer, der med kunstig intelligens og anonyme data om befolkningen fra praktiserende læger, hospitaler, nationale sundhedsregistre og bivirkningsdatabasen skal lave analyser, der peger på mulige sammenhænge mellem lægemidler, evt. flere i kombinationer, og bivirkninger.

Eksempler på data, som super computeren skal bruge til at lave analyser

Praktiserende læger: Diagnoser, recepter, henvisninger, vægt.

Hospitaler:​​​​​​ Blodprøver, operationer, medicin, undersøgelser.

Nationale sundhedsregistre: Indkomst, uddannelse, køn og alder, medicin, hospitalsindlæggelser.

Bivirkningsdatabasen: Mistænkte bivirkninger.

Hvem er med i projektet?

PHAIR-projektet er et samarbejde mellem patienter, offentlige institutioner, universiteter og en it-virksomhed, der skal stå for udviklingen af den tekniske løsning til super computeren. Projektet er støttet af Innovationsfonden med 30 millioner kroner. 

Brugerperspektiv

Danske Patienters rolle i projektet består blandt andet i at inddrage brugerperspektivet undervejs i de forskellige faser af projektet. Til det formål er der nedsat et brugerpanel, som skal samarbejde med forskerne om de potentialer og bekymringer, der kan optage befolkningen - for eksempel i forhold til, hvilke data der skal indgå i analyserne og hvordan myndighederne bedst kommunikerer eventuelle fund ud til borgere.

Brugerpanelet består af patienter med konkrete erfaringer med livet med sygdom og/eller bivirkninger samt borgere uden egne erfaringer. Panelet mødes på en række workshops, hvor de diskuterer forskellige temaer.

Se kommissorium for brugerpanelet her.

Projektets forløb

Projektet løber fra 2022-2025.

Kontakt

Annemette Lundmark Jensen. Foto: Tea Petersen

Annemette Lundmark Jensen

Projektleder
33 41 47 02

De er med i PHAIR

Danske Patienter

Statens Serum Institut

Lægemiddelstyrelsen

Bispebjerg Hospital

Syddansk Universitet

Københavns Universitet

Trifork