Manglende inddragelse af pårørende er problematisk

Nyhed
none

Inddragelsen af patienter og pårørende halter for tredje år i træk, viser helt nye tal fra Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP).

Inddragelsen af patienter og pårørende halter for tredje år i træk, viser helt nye tal fra Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP). Det er et stort problem, mener Danske Patienter.

Det er afgørende for kvaliteten af behandlingen, at patienter og pårørende bliver inddraget i beslutninger om behandling – og at der bliver lyttet til patientens såvel som de pårørendes erfaringer og behov.

Både i LUP’en for 2013 og 2014 har manglende patient- og pårørendeinddragelse vakt bekymring – og dette års undersøgelse er ingen undtagelse. For eksempel oplever fire ud af 10 akutpatienter i Region Hovedstaden, at deres pårørende ”slet ikke” eller kun ”i ringe grad” bliver inddraget i deres behandling.

Mere end 160.000 patienter har i undersøgelsen vurderet deres behandling på 93 områder.

Manglende pårørendeinddragelse svækker behandlingen

De nye tal om pårørendeinddragelse er ifølge Danske Patienter et stort problem, fordi en patient modtager mange nye informationer, som i situationen kan være svære at huske.

Det kan handle om, hvad man skal gøre i forhold til medicin, genoptræning og livsstilsændringer. Men det på tidspunkt er man måske slet ikke i stand til at modtage alle de informationer, og derfor er det ekstremt vigtigt, at man inddrager de pårørende, siger Morten Freil, direktør i Danske Patienter til DR.

Ifølge Danske Patienter er det desuden afgørende, at de pårørende i højere grad bliver støttet i sundhedsvæsenet – ellers risikerer man, at de selv ender som patienter. Sygdom rammer nemlig ikke kun den enkelte patient, men har konsekvenser for hele familier.

Patientinddragelse er vigtigt

Også i forhold til inddragelse af patienterne selv er der plads til forbedringer. Mellem en tredjedel og op til halvdelen af patienterne vurderer for eksempel, at de ”slet ikke”, ”i ringe grad” eller ”i nogen grad” har samtale med personalet om de forskellige behandlingsmuligheders fordele og ulemper. Det er ifølge Danske Patienter et problem, fordi den form for dialog er kernen i den anerkendte metode til patientinddragelse, der kaldes fælles beslutningstagning.

I en undersøgelse lavet af Danske Patienters Videnscenter for Brugerinddragelse (ViBIS), Lægeforeningen og Dansk Sygeplejeråd vurderer over 80 procent af både lægerne og sygeplejerskerne, at patientsikkerheden bliver styrket gennem inddragelse, da kvaliteten i behandling og pleje stiger. Danske Patienter er derfor bekymrede over, at inddragelse ikke bliver prioriteret højt nok – også selvom at sundhedsvæsenet er under pres.

Personalet skal lære at lytte til patienterne, ikke bare af høflighed, men fordi deres informationer er afgørende vigtige for behandlingen og tiden efter, udtaler Morten Freil til Jyllands-Posten, og afviser samtidig, at det behøver at koste flere ressourcer at inddrage patienten grundigt.

I Danske Patienter efterlyser man derfor en mere overordnet tilgang til patientinddragelse, så de enkelte afdelinger har rammer og retningslinjer at følge. 

Det skal ikke være en stram og lang huskeliste, men vi skal sørge for, at både politikere, sygehusledelserne og personalet tager det alvorligt. I dag hviler det jo på ildsjæle, og det forslår ikke, siger Morten Freil til Jyllands-Posten.

Patienter vil informeres om bivirkninger

Resultaterne af årets undersøgelse viser også, at patienterne mangler informationer omkring eventuelle bivirkninger af ny medicin.

Hver fjerde akutindlagte patient svarer nemlig, at de ”slet ikke” er blevet informeret om bivirkningerne ved en ny medicin, som de skal tage efter at de er blevet udskrevet. Det er ifølge Danske Patienter bekymrende tal.

Råd til pårørende

Når en person bliver diagnosticeret med en alvorlig eller kronisk sygdom, påvirker det hele familien og også de nære venner. Her er et par ting, du bør overveje i din rolle som pårørende.

Læs mere om Danske Patienters råd til pårørende.

Behov for at styrke inddragelsen af pårørende

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Inddragelse af patienter og ikke mindst deres pårørende kan have afgørende betydning for behandlingskvaliteten og patientsikkerheden. Alligevel oplever halvdelen af de pårørende, at de ikke bliver inddraget tilstrækkeligt. Det viser en ny undersøgelse, som Dansk Selskab for Patientsikkerhed står bag.

Læs mere om undersøgelsen her.