Nærmeste pårørende skal have ret til omsorgsdage

Høringssvar
kram hænder

Lovforslag giver kun familiemedlemmer eller personer i samme husstand ret til omsorgsdage. Danske Patienter mener, at alle pårørende - uanset deres bopæl eller slægtsrelation til den alvorligt syge - skal have ret til omsorgsorlov.

Pårørende skal have ret til fem årlige omsorgsdage, hvor de kan pleje en nærtstående med alvorlig sygdom – såkaldte pårørendedage. Sådan lyder et EU-direktiv, der nu skal implementeres i dansk lov. Danske Patienter hilser lovforslaget velkommen, men mener, at der er behov for ændringer, hvis det for alvor skal komme de pårørende til gavn.

Lovforslaget giver blandt andet kun familiemedlemmer eller personer i samme husstand ret til omsorgsorlov. Det definition af pårørende mener Danske Patienter skal være bredere:

Vi mener, at denne forståelse af pårørende er for snæver i forhold til de danske familie- og samfundsstrukturer. Her kan både patient og pårørende opleve en nær og familiær relation, selvom der ikke er et egentligt familiemæssigt bånd. På samme måde vil det være sjældent, at svigerforældre og voksne stedbørn deler husstand med den sygdomsramte nærtstående, lyder det i høringssvaret.

Bedre muligheder for at afholde omsorgsdage

Derudover mener Danske Patienter, at omsorgsorloven skal være arbejdsgiverbetalt, eller at der indføres en kompensationsydelse, samt at der er mulighed for afholde halve omsorgsdage. Som lovforslaget er nu, skal omsorgsdagene være selvbetalte, og der er kun mulighed for at afholde de fem omsorgsdage samlet eller som enkelte dage.

Selvbetalte omsorgsdage kan have store økonomiske konsekvenser for nogle pårørende, og det kan komme til at betyde, at dagene ikke bliver brugt. Det vil medføre, at personer med alvorlige helbredsmæssige tilstande ikke får den omsorg og støtte, de har behov for.
Vi opfordrer til en øget fleksibilitet i ordningen, som vil gøre det muligt også at afholde halve omsorgsdage. Ledsagelse til en undersøgelse eller samtale vil sjældent tage så lang tid, at der er behov for at bruge en hel arbejdsdag. Mulighed for mere fleksibel afvikling af omsorgsorloven vil både komme lønmodtager og arbejdsgiver til gode, lyder det i høringssvaret.