Pårørende presses til at overtage plejeopgaver

Nyhed

Når kommuner presser pårørende til at varetage plejeopgaver, risikerer man, at de pårørende selv bliver syge. Systematisk dialog og inddragelse er vejen frem.

68 procent af danskerne er imod, at kommunerne i stigende grad forventer, at de pårørende udfører plejeopgaver. Danske Patienter er enig i kritikken og advarer mod, at pårørende bliver presset til at påtage sig opgaver, de ikke magter.

Det er ikke rimeligt at flytte flere plejeopgaver og større ansvar for syge og gamle fra det offentlige system til de pårørende. Det mener 68 procent af danskerne i en Megafon-måling foretaget for Politiken.

Målingen blandt 1.095 personer viser, at vi nødig vil tage os af intime plejeopgaver. Det gælder især skift af kateter og bandage og intim personlig pleje af en syg person i hjemmet. Den slags bør det offentlige varetage, svarer fire ud af fem.

Pres kan gøre pårørende til patienter

Danske Patienter er på linje med kritikken, og mener, at man er nået for langt ud, når man presser borgerne til at overtage opgaver, som de ikke er klar til at overtage.

Desværre ser vi, at kommunerne går tættere og tættere på kerneydelserne – det, som traditionelt ligger inden for behandling og pleje – og forsøger at flytte opgaver over på pårørende. Problemet er, at man prøver at overtale pårørende til at klare opgaver, som de ikke magter, siger direktør i Danske Patienter, Morten Freil, til Politiken.dk.

Selvom Danske Patienter anerkender, at kommunerne har stramme budgetter, kan udviklingen ende med at give bagslag og blive en dyr affære. Konsekvensen kan nemlig være, at de pårørende bliver så belastede af plejeopgaverne både fysisk og psykisk, at de selv ender med at blive syge – og det vil gå ud over kommunernes økonomi.

Systematisk dialog er vejen frem

Undersøgelsen peger dog også på, at de pårørende faktisk gerne vil inddrages i plejen og også varetage opgaver i et vist omfang. Ifølge Danske Patienter er det først og fremmest nødvendigt med en systematisk dialog med de pårørende om, hvad de kan og hvordan de vil bidrage, så opgaverne ikke bliver set som et pres eller en belastning.

Den systematiske dialog og individuelle vurdering af de pårørendes behov og muligheder, kan sammen med et øget fokus på at sikre borgerne en ordentlig genoptræning, give kommunerne en gevinst på længere sigt.