Politikere bakker op: Momsrefusion er vigtig for patientforeninger

Nyhed
none

Danske Patienter er glade for, at flere politikere er enige i, at det er problematisk at afskaffe momskompensation. Ny pulje vil være en væsentlig forringelse for patient- og pårørendeforeninger.

Væk med momskompensationsordning til foreninger med almennyttige formål. Ind med pulje, som blandt andet er målrettet sygdomsbekæmpende organisationer. Sådan lyder et af forslagene til den nye finanslov.

Danske Patienter har kritiseret forslaget, fordi patient- og pårørendeorganisationer med en fjernelse af momsrefusion står til at miste to procent af deres indtægt. Det vil gå ud over foreningernes grundfunktion – drift, støtte og rådgivning – og dermed få konsekvenser for patienterne og deres pårørende.

► Læs også: Finanslov truer rådgivning til patienter

Politikere bakker op

Altinget har foreholdt en række politikere kritikken fra Danske Patienter, og hverken Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten eller Alternativet er ifølge Aktinget.dk overbeviste om, at regeringens skrotning af momskompensationsordningen er en god ide.

Vi er glade for at læse, at flere politikere er enige i, at en afskaffelse af momskompensationsordningen ikke må ramme patient- og pårørendeforeninger, siger Camilla Hersom, formand for Danske Patienter.

Liberal Alliance forstår ikke kritikken, fordi momskompensationsordningen bliver erstattet af en ny pulje, som blandt andet er tiltænkt sygdomsbekæmpende organisationer. Men ifølge Danske Patienter er en pulje en forringelse af ordningen, som også vil få konsekvenser for patient- og pårørendeforeninger.

En pulje er ikke en garanti for midler, ligesom den nuværende ordning er. Med en pulje kan man risikere at få et afslag. Og problemet er netop, at særligt de mindre patient- og pårørendeforeninger er dybt afhængige af midlerne til deres grundfunktion, siger Camilla Hersom.

Ærgerligt sted at spare

Momskompensationsordningen er årligt på 167 millioner kroner, mens den nye pulje vil blive på 67 millioner – en besparelse på 100 millioner kroner. En af begrundelserne er, at de 67 millioner netop er det beløb, som tilfalder den slags foreninger, som ordningen oprindeligt var tiltænkt.

Men Danske Patienter påpeger, at det er problematisk at sætte et fast, årligt beløb, da foreningernes kompensation kan svinge meget fra år til år, fordi refusionen afhænger af foreningernes forbrug. Med den nuværende ordning er det desuden nemmere for foreningerne at planlægge budgetter, fordi de ved på forhånd, hvor meget de får refunderet.

Ifølge Danske Patienter er en af fordelene ved den nuværende ordning også, at midlerne fra momskompensation er såkaldte frie midler – det vil sige midler, der ikke er bundet op på en konkret aktivitet eller projekt. Det er vigtigt for foreningerne med frie midler, fordi de kan bruge dem til deres grundfunktion, som blandt andet består i rådgivning og støtte til patienter og deres pårørende.

Det er kernen i foreningerne, der er på spil – den frie og uvildige rådgivning til mennesker, der ofte er ekstremt pressede. Hvis den forsvinder, hvor skal patienterne og deres pårørende så gå hen?, spørger Camilla Hersom og slutter: I det hele taget er det et ærgerligt sted at spare – besparelsen står slet ikke mål med de konsekvenser, det har for de mange civilorganisationer, som løfter en vigtig samfundsopgave.

Læs historien på Altinget.dk.

Kontakt

Finanslovsudspil er dybt bekymrende

none

Regeringens finanslovsudspil for 2018 rummer ikke den tiltrængte økonomiske håndsrækning, som det hårdt pressede sundhedsvæsen har behov for, mener Danske Patienter.

Læs Danske Patienters reaktion her.

Danske Patienters medlemmer

none

Danske Patienter repræsenterer en række patient- og pårørendeforeninger – både inden for somatik og psykiatri.

Du finder en oversigt over medlemsforeningerne her.